Mia började med vin men sen blev det öl

Mia Rolstad, hembryggare. Foto: Privat

Mia Rolstad blev långtidssjuk och då hittade hon en ny hobby: Att brygga öl!

Namn: Mia Rolstad (Flerken Brewing)

Ort: Djursätra

Ålder: 41

Hembryggare sedan: 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har gjort vin sen 2017 med gott resultat, men har alltid tänkt att öl är för svårt att lyckas med hemma. Sen hamnade jag i en längre tids sjukskrivning förra året, och i min rastlöshet beställde jag hem ett litet nybörjarkit. Jag blev biten direkt – det hade väl knappt hunnit börja bubbla i jäskärlet innan jag köpte hem malt, humle och diverse prylar och började planera nästa bryggning. Sen har det bara fortsatt!

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Då jag inte har plats för hur mycket som helst hemma brygger jag inte riktigt lika ofta som jag skulle vilja, men det går åt en hel del tid till allt annat runtomkring. Böcker, Facebook-grupper, internetforum, youtube-klipp.. Det finns alltid något nytt att lära sig och hämta inspiration från! Sen ska kommande bryggningar planeras, flaskor diskas, etiketter designas. Då sambon inte är lika entusiastisk som jag försöker jag klämma in de nördigaste bitarna när hon inte är hemma, jag är fortfarande deltidssjukskriven så jag har ju lite tid att ta av.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– För mig personligen är det nog utrymme som är det största bekymret. Vi bor i ett litet hus, utan källare, så jag har ingen given plats att brygga, jäsa och lagra. Resultatet blir att det står ölprylar i vägen lite överallt..

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Jag gjorde en IPA med mango för ett tag sen som blev ruskigt bra. Fräsch och välbalanserad med en perfekt humlebeska! Dessutom snygg färg och haze. Jag blev så nöjd med den att tankarna svävade iväg till att ställa upp i nån tävling om tillfälle ges.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– I’ve been looking for rhubarb, från Sigtuna Brygghus. Den absolut bästa suröl jag druckit!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej. Dels räknar jag mig fortfarande som nybörjare, sen tror jag även en del av charmen skulle försvinna. Det här är min hobby, hela poängen för mig är att jag sysslar med det på fritiden i mindre skala för att det är kul.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Anteckna allt! Då kan du lättare felsöka om nåt går snett, eller köra en repris om det blir bra.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag har lyckligtvis inte råkat ut för några större katastrofer (än), utan det mesta har varit hanterbart. Det värsta hittills var väl när flaskfyllaren plötsligt släppte från tappkranen, jag hann få lite puls sekunderna innan jag lyckades stänga kranen och rädda både öl och köksgolv.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: ljust

Kastrull eller bryggverk: kastrull

Flaska eller fat: flaska

Pub eller hemma: hemmapub vore det ultimata

Session eller imperial: session, då kan man ju dricka fler!

Surt eller beskt: beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo