Även Barlingbo ger sig in i striden om guldet

Jonathan Warg tillsammans med Niklas Gustavsson och Jonny Warg på Barlingbo. Privatbild

Nu har ännu ett bryggeri registrerat ett varumärke med geografiskt guld i namnet.

Barlingbo Bryggeri i Visby blir det sjätte bryggeriet som riskerar en varumärkesstrid med Spendrups genom att registrera ett varumärke med geografi och guld i namnet, som Spendrups Norrlands Guld.

Den här gången blir det Gotlands Guld och den följer tidigare försök med Värmlands Guld, Skånes Guld, Dalslands Guld, Westmanlands Guld och Smålands Guld.

Av de ovan nämnda verkar det hittills bara Värmlands Guld som faktiskt tillverkats och bryggeriet Good Guys som gjorde det är också det enda som blivit kontaktat av Spendrups, av vad som framkommit i alla fall.

I Visby finns inte heller någon Gotlands Guld klar, men den är på gång.

– Vi funderar på att göra den. Vi håller på med provbrygder, så när de blir bra så funderar vi på att använda Gotlands Guld, det är ju ett bra namn, säger Jonny Warg på Barlingbo.

Att Spendrups bevisligen tagit upp kampen mot ett annat bryggeri är inget som hindrar Barlingbo.

– Jag har svårt att se att man kan skydda guld som varumärke, men är det fel så ska vi så klart inte bråka, då är det så. Men Norrland är inte Gotland, säger Jonny Warg.

– Jag skulle förstå det om vi plötsligt gjorde en öl som heter Wisby med dubbel-w, fortsätter han och anspelar på Spendrupsägda Gotlands Bryggeris varumärke.