Så ska Nils Oscar fira sitt jubileum

Anna Källberg planerar för Nils Oscars 25-årsjubileum.

Nils Oscar var ett av Sveriges första hantverksbryggerier, redan på 1990-talet dök God Lager upp på Systembolagets hyllor. Nu firar bryggeriet 25 år och God Lager står fortfarande kvar på hyllorna.

När Nils Oscar startade 1996 hette det Kungsholmens Kvartersbryggeri och låg i Stockholm. Men redan 1998 ändrades namnet till Nils Oscar. Sedan dess har man även hunnit med att flytta från Stockholm till Nyköping och ganska nyligen bytte man också ägare.

Idag har Nils Oscar 14 anställda och är ett av Sveriges största hantverksbryggerier. Ingen finns kvar från den ursprungliga styrkan. Men marknadsansvariga Anna Källberg har funnits med sedan 2016 och hon har börjat planera för jubileet.

– Det är mycket som händer samtidigt. Vi bygger en uteservering och det är en del av det och sen gör vi om vår design och hemsida. Vi kommer också att göra en jubileumsöl, antagligen en barley wine, säger hon.

– Sen har vi jättegärna en 25-årsfest på uteserveringen sent i sommar eller i höst, men det beror på pandemireglerna. Vi får avvakta och se vart det barkar. Om inte annat så får vi fundera på om kan göra det digitalt på något sätt, men vi är i planeringsskedet och har hunnit få ihop alla tankar om det än.

Det har varit 25 framgångsrika år för Nils Oscar och på frågan om hur det kommer att gå nästa 25 år är Anna Källberg förhoppningsfull.

– Vi har en stabil grund så jag ser fram emot 25 år till. Vi har en fördel av att ha varit med så länge. Sen har vi supermånga jätteduktiga bryggerier runt omkring oss som tvingar oss att hänga med, vilket är bra – vi måste vässa oss.

Storsäljaren God Lager.

Nils Oscars framtid ska handla mycket om God Lager, vilket vd Henrik Kihlberg berättade om redan förra året. Och den satsningen börjar bära frukt.

– Ja, och nu har vi vunnit en offert på en ofiltrerad ekologisk God Lager som släpps på Systembolaget den 1 september och även lanserat den som folköl och alkoholfri.