Han skapade öljätten – men nu kliver han av

Carlos Brito slutar som vd på AB InBev och Michel Doukeris tar över den rollen. Foto: AB InBev.

Under hans tid växte världens största ölföretag fram. Men nu lämnar Carlos Brito vd-rollen på AB InBev och Michel Doukeris tar över.

 

Carlos Brito började sin resa inom företaget på brasilianska Brahma 1989. Det bryggeriet är en del av AB InBev i dag och Brito tog sig hela vägen till vd-rollen 2006. Då hette företaget bara InBev, men det skulle förändras.

Genom flera stora uppköp skapades världens största ölföretag. 2008 skapades AB InBev då Anheuser Busch köptes upp, 2013 köpte man Gurpo Modelo och 2016 köptes SAB Miller.

Då blev AB InBev så stora att en del varumärken fick säljas av, och flera olika lösningar genomfördes för att konkurrensmyndigheter skulle godkänna affärerna.

De stora uppköpen har skapat skulder för AB InBev, men i dag verkar företaget vara välmående. Under årets första kvartal noterar man försäljningssiffror som ser bättre ut än innan pandemin och tillväxten sker på de flesta marknaderna i världen. I Kina ökade intäkterna med hela 90 procent under fjolåret.

Men 1 juli är det dags för Calors Brito att lämna vd-rollen. Ny vd blir Michel Doukeris, som faktiskt också är från Brasilien.

Brito lär ha en säkrad framtid ekonomiskt efter alla år i toppen på det stora företaget, och i företagets styrelse tycker man att han är värd det. Styrelseordförande Martin Barrington beskriver Brito som ”arkitekten som lett och byggt upp AB InBev till världens ledande ölföretag genom att på ett mästerligt sätt integrera de många olika företagen till det som är AB InBev i dag”.