”Tiden har löpt ut för många krögare”

Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna, tror att 1400 försvunna jobb inom besöksnäringen i Dalarna bara är början. Foto: Pixabay.

1400 jobb har försvunnit bland företag inom besöksnäringen i Dalarna. Men Jonas Rosén tror att den stora krisen precis är på väg att börja.

 

Rosén är vd för Visit Dalarna. I en enkät visar det sig att 1400 jobb har försvunnit för besöksnäringen i länet. Han tror att det bara är början.

 – Tiden har löpt ut. Våra småföretagare klarar sig inte längre. De har envist kämpat på och försökt skapa ett kassaflöde. Många har inte tagit ut lön på flera månader. Nu riskerar flera av dem att vräkas från sina lokaler, säger han till sajten Besöksliv.

I en enkät som gjordes i november i fjol flaggade många, inte minst krögare, att de klarar max sex månader till med restriktioner. Nu har den tiden gått.

– Vi har precis kontaktat 400 restauranger och caféer. Och det vi möts av är ilska, sorg och bedrövelse. Det gör väldigt ont. Vi pratar om seriösa, duktiga företagare som vigt sina liv åt att försöka rädda sina företag. Omkring 20 procent av de vi varit i kontakt med säger att de är nära en konkurs nu, men jag tror att mörkertalet är betydligt större än så, säger Rosén.

Han lyfter fram tre åtgärder som måste komma direkt för att det inte ska bli total katastrof. Han kräver att stödpengarna betalas ut omgående, att öppettiderna förlängs och att alla hjälps åt med att till exempel köpa matlådor från restauranger för att hjälpa dem att ta sig igenom krisen.

– Det kommer ta tid att återskapa en fungerande restaurangbransch. Om det ens går. Man bygger inte upp något på en dag eller två. Det är både kunskap och människors livsverk som försvinner nu, det är viktigt att ha det perspektivet.