Walhöll får danskt stöd i varumärkestvist

Ölnamnen är hotade efter att ett tyskt bryggeri har varumärkesskyddat namnen på flera fornnordiska gudar. Men nu får Karin Tuvell uppbackning från bland annat Danmark.

Det var i förra veckan som Beernews berättade nyheten om att Walhöll Brygghus skulle få ändra på sina ölnamn. Anledningen var att tyska bryggeriet Wacken hade varumärkesskyddat många av de namn som kommer från den nordiska mytologin. Walhöll har flera öl med sådana namn och har nu uppmanats att ändra sina ölnamn.

Men Walhöll och Karin Tuvell får nu uppbackning från flera håll. Bland annat har det danska bryggeriet Munkebo engagerat sig i frågan. Även de har haft fornnordiska namn på sina öl och uppmanas nu av tyskarna att ändra.

– Vi vill inte att det alls ska gå att skydda sådana här namn. Munkebo har vänt sig till danska media och vi har kontaktat svensk media för att det här ska bli uppmärksammat, säger Karin Tuvell.

Hon hoppas även att fler bryggerier ska engagera sig i frågan, då flera svenska bryggerier också har namn på sina öl som kommer från den nordiska mytologin.

– Vi är lite mer optimistiska nu och det känns bra att vi är flera som reagerar. Munkebo har ju haft sina öl ända sedan 2008 och nu kan det få ändra trots det, säger Tuvell.

Det är oklart om Wacken har tänkt sig att jaga alla som har namn som de nu har varumärkesskyddat. I så fall kan de få en hel del jobb med det.

– Det finns 253 olika öl som heter Ragnarök på Untappd och det är ett av namnen som nu ska vara skyddat. Hur blir det med alla de ölen? Sedan har du även namn som Freja och Balder, säger Tuvell.