Dalabryggeri tvingas byta namn på sina öl

Walhöll Brygghus har gjort öl med namn från nordisk mytologi sedan 2015. Men nu tvingas man byta ut namnen efter krav från ett tyskt bryggeri.

Den nordiska mytologin har varit inspiration till ölnamn för Walhöll Brygghus ända sedan starten. Öl som Balder, Ragnarök, Freja samt Hugin & Munin har varit uppskattade öl från dalabryggeriet.

Men nu tvingas man byta ut namnen. Det tyska bryggerier Wacken har nämligen varumärkesskyddat namnen och via mail krävt namnändringar.

– Jag visste inte ens att man kan varumärkesskydda historiska och religiösa namn. Vi var ju före dom så i mina ögon har dom snott idén från oss, säger Karin Tuvell på bryggeriet.

Flera svenska bryggerier har använt namn från den nordiska mytologin i sina ölnamn, men såvitt Tuvell vet är det bara hennes bryggeri som fått de här kraven.

– Det finns till och med ett bryggeri i Ecuador som heter Ragnarök Brewing och dom har inte hört något, säger Tuvell.

Att bestrida de skyddade namnen är dyrt och skulle dessutom kräva en massa tid. Under protest kommer nu istället Walhöll att ändra namnen före september, precis som de krav som kom från det tyska bryggeriet. Att Tuvells bryggeri bara producerar uppemot 20 000 liter öl per år har ingen betydelse för tyskarna, som hävdar att det finns risk för förväxlingar mellan de olika bryggerierna.

– Det fanns inte i min värld att man kunde göra så här med de namnen.

Om man inte gått med på namnbytena hotade de tyska bryggeriet med stämningar, och det vore en ännu mer krånglig och kostsam process.