Dalabryggeriet Walhöll ute för försäljning

Karin Tuvell äger tillsammans med Gunnar Tuvell Walhöll Brygghus, som de nu alltså vill sälja. Foto: Privatbild

Dalabryggeriet Walhöll Brygghus är till salu. Detta trots, eller kanske på grund av, att försäljningen dubblats den senaste tiden. De gamla ägarna bestämt sig för att trappa ned.

Walhöll Brygghus i Söderbärke i Dalarna ska säljas. Priset är 750 000 kronor. Gunnar och Karin Tuvell som äger det närmar sig pensionsåldern och vill trappa ned. Detta trots att försäljningen går bättre än någonsin.

– Vi har kommit fram till att vi är för gamla. Vi är båda över 60. Det är tungt att driva ett brygeri och det känns i kroppen, säger Gunnar Tuvell.

Det som aktualiserat frågan är de försäljningsframgångar bryggeriet haft. De senaste månaderna har siffrorna fördubblats.

– Egentligen vore det rätt att expandera företaget. Hade vi varit 40 år så kanske vi hade smugit in en miljon för att köpa ett nytt bryggverk och expandera.

– Vi hoppas att få tag på några yngre killar eller tjejer som vill driva det vidare. De kan ju komma igång väldigt snabbt på det här viset och utveckla företaget vidare.

Det befintliga bryggverket är på 200 liter och jäskapaciteten är totalt på 560 liter. Och det räcker inte till för att tillfredsställa efterfrågan på bryggeriets vikingatidsinspirerade öl.

– Just nu är fyra av dem öl helt slut i systembolagsbutikerna för att vi inte hinner med att producera.

Själva ser de fram emot en lugnare tillvaro med pensionering om några år.

– Vi ska varva ner och få ordning på privatlivet. Vi har andra bolag, men vi ska dra ner det med och bara behålla sånt som vi kan driva från hemmet.

Hemmet ja, det ska få lite kärlek också. För nu hoppas de på att kunna bygga klart det i lugn och ro, något som de inte hunnit tidigare som bryggeriägare.