Bråket över – Walhöll har kvar ölnamnen

Bråket har tagit tid och kraft. Men nu är det till slut okej för Walhöll Brygghus att fortsätta med sina fornnordiska ölnamn.

Det var i juni som Beernews började att berätta om bråket mellan Walhöll Brygghus och tyska Wacken. Tyskarna hade då varumärkesskyddat alla fornnordiska gudanamn och krävde att dalabryggeriet skulle byta ut sina ölnamn.

Även danska Munkebo var inblandat i bråket och i sociala medier växte protesterna mot tyskarna.

Nu har man till slut hittat en lösning, där Walhöll skriver på ett gratis licensavtal som medger att man får fortsätta med sina ölnamn.

– Det har tagit en jäkla energi och vi började att titta på att byta etiketter. Men nu känns det bara bra, säger Karin Tuvell på Walhöll.

Hon rekommenderar nu andra svenska bryggerier som använder namn från asatron att göra samma sak.

– Nu lägger vi det här bakom oss. Det var en massa reaktioner från olika håll när de bråkade med oss. Jag tror inte att tyskarna förstod vilken kraft det finns i intresset för den nordiska asatron, säger Tuvell.

Danska Munkebo har dock fortfarande planer på att driva frågan vidare. De danska lagarna är tydligare med att när ett företag väl startat under ett namn ska det vara okej att fortsätta så.