Karin släpper bok om fornnordiska ölnamn

Karin Tuvell har släppt en bok som förklara de många ölnamnen från nordisk mytologi. Foto: Privat.

Nordisk mytologi har alltid fascinerat Karin Tuvell. Nu släpper hon en bok som förklarar namnen på ölen hon brygger i Walhöll Brygghus.

 

Ända sedan starten har Karin och Gunnar Tuvell använt namn från nordisk mytologi eller namn på vikingar på sina öl. Alla de namnen har en speciell historia och betyder mycket för bryggeriets ägare.

– Det här intresset har alltid funnits här och när jag bryggde hemma hette ett av ölen Valkyria, det har sedan följt med, säger Karin Tuvell.

Även maken Gunnar delar intresset och det påverkade bland annat deras bröllop.

– Vi gifte oss på en fredag, det är ju Frejas dag, säger Karin.

Nu har hon även skrivit en bok om de många ölnamnen och vad de betyder. Hon får ofta frågor om ölnamnen och nu är de svaren nedskriva i boken. Det handlar då om öl som Embla, Valkyria, Ragnarök, Ask och Sjöfn.

– Det är många som har sagt att jag borde skriva en bok om det här och nu har jag gjort det. Balder heter ju inte så på grund av att det finns malt som heter så, säger Karin.

En av historierna som Karin Tuvell gärna berättar är den om ölet Hervor. Hervor kommer från en gammal isländsk saga som handlar om Hervor, som klär ut sig till man för att hämnas sin fars död.

Boken finns nu färdig och säljs i bryggeriet taproom i Söderbärke. Men den ska bli tillgänglig på andra sätt också.

– Vi håller på med att bygga oss en egen webbshop, där den ska gå och beställa.