Först festival – sedan ska bryggeriet växa

Lizette Rask, Christoffer Hammargren och Mattias Hammargren ska utveckla bryggeriverksamheten i Mönsterås. Foto: Privat.

En person blir tre när Mikrobryggeriet Viking ska satsa mer. Ett större bryggverk ska köpas in men första ska man anordna sin egen festival.

 

Bryggeriet ligger centralt i Mönsterås och har drivits av Mattias Hammargren sedan 2018.

– Det började hemma i köket precis som för många andra, men det var lite meckigt och jag hittade en industrilokal som jag tog över 2018. Den började jag att bygga om innan jag startade bryggeriet, säger han.

Bryggverket var på 50 liter då som nu, så det handlar inte om någon stor satsning. Mattias Hammargren har också ett heltidsjobb inom processindustrin och så ska det fortsätta även framöver.

Nu får han dessutom hjälp med att både hinna med dagens verksamhet och att utveckla den. Brorsonen Christoffer Hammargren och hans sambo Lizette Rask kommer nu in i verksamheten.

– Christoffer är en riktigt ölnörd och tanken är att jag ska lära upp honom så att han kan brygga. Sedan kommer Lizette att ansvara för maten vi ska servera och även sköta ekonomin.

Det lilla bryggeriet har nämligen också en pubdel, där man tar emot bokade sällskap för ölprovningar där det även finns mat.

Nu är tanken att lokalen ska utökas, att de tre ska hitta ett bra arbetssätt tillsammans och sedan ska det satsa på ett större bryggverk.

– Det ska bli ett bryggverk på 200 liter, det finns med i vår strategi, säger Mattias Hammargren.

Men det som står på tur nu är den egna öl- och musikfestival som ska arrangeras i augusti. Under fyra dagar ska då lokala band underhålla med musik, och givetvis ska de egna ölen serveras i lokalen. 50 personer per kväll finns det plats för och intresset har varit stort.

– Vår lokal ligger nere vid vattnet, det blir jättebra.

Med ett större bryggverk på plats ska det också satsar på en annan sak. Nämligen att komma in på Systembolaget.

– Än så länge har vi för liten kapacitet. Vi har sju öl i gång, det blir ett jäkla bryggande redan som det är på kvällar och helger, säger Mattias Hammargren.