Gott om bryggningar på kvinnodagen

Jessica Heidrich, Karin Tuvell, Elin Carlsson och Ida Ivarsson ordnar alla med bryggningar på söndag. Foto: Montage.

På söndag är det Internationella kvinnodagen. Det uppmärksammas på flera håll i Sverige med bryggningar av helt nya öl.

I Söderbärke blir det en hel bryggdag hos Walhöll. Då blir det bryggning av ett nytt öl, men också ölprovning och en utbildning i att brygga öl.

Ölet som ska bryggas blir en saison som bryggs med ”The Pink Boots Blend”, som är en speciellt framtagen humleblandning som är tänkt att användas just den här dagen.

Eftersom bryggeriet har tydliga kopplingar till nordisk mytologi kommer ölet att få namnet Asynjorna, vilket är gudinnor av asarnas släkte. Pengarna som kommer in ska gå till ett projekt som fokuserar på flickors rätt för utbildning.

Brygghus 19 har bjudit in Secret Sisters för att brygga öl på söndag.Redan förra året deltog Brygghus 19 i International Womens Collaboration Brew Day på Pax Brygghus tillsammans Fermenistas. I år satsas det på en bryggning i Karlshamn.

Tillsammans har det tagits fram ett recept på en New England IPA som går under namnet Siv och är torrhumlad med samma humleblandning framtagen av kvinnor från Pink Boots Society. 

I Floda utanför Göteborg blir det FemAle som brygger öl tillsammans med Bearded Rabbit. Där är planen att brygga en ett suröl med basilika och lime. Även till det ölet är det Pink Boots humleblandning som gäller.

Bryggning blir det också ute på Vaxholm, när Hop Notch har en bryggdag för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen.