Brygga är kul, städa inte lika roligt

Anders Hammare gjorde på 80-talet men tappade intresset. Nu är det desto större. Foto: Privatbild

Det började med Coopers och slutade med Coopers. I alla fall på 80-talet, men nu har intresset för hembryggning vaknat igen för Anders Hammare.

Och då med helt andra grejor.

Namn: Anders Hammare

Ort: Tenhult

Ålder: 53

Hembryggare sedan: 2016-2017

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– De första brygderna gjordes faktiskt i slutet på 80-talet med Coopers ölsatser, det var svårt att få tag på något annat.
– Någon gång under 2016, tror jag det var, så såg jag Coopers satser igen när jag var inne på Hemmahallen i Jönköping och skulle shoppa. Då köpte jag på mig ett kit för att prova. Ölen blev helt okej. Sökte sedan lite info på nätet efter andra ölsatser och såg att utvecklingen hade gått framåt rejält och bestämde mig för att testa biab-bryggning.
Det var lite kaosartad bryggning med för liten kastrull, och vid flaskning med en gretakapsylerare som inte ville det samma som jag ville. Men på något vis så blev jag frälst och sen spårade det ur med ett hembyggt herms-system med pid-styrning. Det har plats för 55 liter och jag har rostfria jäskärl.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Jag lägger nog några timmar i veckan på det: Att komma på nya idéer hur jag vill ha det i mitt bryggeri, bryggdagen blir lång då mäskningen kan ta lite tid då säkringarna bara är på 10 amp än så länge.
– Tiden den tar jag mig …

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– För mig är det städningen och diskning, även om jag har en källare bara för bryggning så är det tungt då jag kan och vill vara lite petig.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 
– Klonen på GBG Beer Week IPA från Stigbergets är väl den jag var mest nöjd med,.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Här blir det två öl, det ena är väl Pilsner Urquell och Stigbergets Juleljus.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Visst finns tankarna där men det är så mycket som måste klaffa med både lokal och tillstånd samt att hitta recept som faller köparna i smaken.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Satsa på den kalla sidan, det är där framgången ligger

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Det har ju blivit några stycken men en gång glömde jag att dra åt en slangklämma. Då sprutade det ur några liter kokande vört på golvet. Det var drygt. Sen var det även en gång när jag skulle bjuda grannen på några kalla och genade i mörkret över hans trägård och ramlade över något konstverk och flaskorna bokstavligt exploderade.

Vill du vara med i hembyggarsserien? Mejla oss på tipsa@beernews.se.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: ljust
Kastrull eller bryggverk: bryggverk
Flaska eller fat: –
Pub eller hemma: hemma
Session eller imperial: session
Surt eller beskt: beskt

 

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Brygga är kul, städa inte lika roligt

Visa kommentarer