Wahlström besviken på ministerns svar

Mats Wahlström är inte nöjd med minister Annika Strandhälls inställning till lagen om provsmakning av öl på bryggerier. Foto: Ronny Karlsson.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll missar poängen med att ha samma regler för alkohol i alla kommuner. Det säger bryggargillets ordförande Mats Wahlström.

Beernews berättade tidigare i dag om att Annika Strandhäll (s) inte vill ha någon översyn av lagen om provsmakning av öl på bryggerier. Hennes uttalande kommer efter att moderate riksdagsmannen Lars-Arne Staxäng krävt svar i frågan.
Strandhäll skrev bland annat i sitt svar att ”jag menar att alkohollagen och dess föreskrifter tydligt anger vad som ska uppnås när det gäller provsmakning, utan att i detalj reglera hur det ska ske.”
Det är ett svar som Mats Wahlström, ordförande i Gothenburg Brewers Guild, är missnöjd med.
– Det är tråkigt att hon inte ser de här problemen på samma sätt som vi gör. Vi vill absolut ha en enighet mellan kommunerna i de här frågorna men den poängen missar hon.
Han tolkar svaret som att besluten om storlek på provsmaken ska bestämmas av respektive kommun och att det även i fortsättningen blir olika tolkningar av olika tjänstemän.
Han tar som exempel att bryggerier i Göteborg har fått servera 15 centiliters smakprov, medan Mölnlycke vill ge tillstånd på 1,5 centiliter.

– Hon vill ha en pragmatisk hållning i detta, men vi vill hellre ha tydliga lagar och regler så att alla vet vad som gäller, säger Wahlström.

Gothenburg Brewers Guild kommer nu att ta kontakt för att söka samarbete med Sveriges Bryggerier och försöka få hjälp av deras jurist. Målet med det är att en gång för alla försöka reda ut vad som gäller.