Beerbliotek växer rejält även i år

Bildspel

Bild 1 av 5

Dagens tankuppsättning räcker inte till för Beerbliotek. Axel Hagman och de andra ska under sommaren installera två stora nya tankar.


 

I fjol växte man rejält. I år blir det samma sak. Nya tankar ska hjälpa Beerbliotek att klara av den efterfrågan som finns.

Flytten för Göteborgsbryggeriet från Sockerbruket till Kungssten innebar en ökning av kapaciteten och produktionen. Men gick från 90 000 liter 2015 till drygt 250 000 under fjolåret.

Men det stannar inte där. Med nuvarande fart kommer bryggeriet att nå över 450 000 liter under 2017.

– Det känns som det säljs kopiösa mängder öl just nu, säger bryggaren Axel Hagman.

För att klara av efterfrågan satsar Beerbliotek nu på en rejäl utbyggnad av tankkapaciteten. Två stycken jästankar på vardera 5000 liter ska komplettera de nio tankar på 3000 liter som redan finns åp plats.

– Då kan vi dubbelbrygga och brygga betydligt mer öl varje vecka, säger Hagman.

I dagsläget är försäljningen ganska jämnt fördelad. En tredjedel går till Systembolaget, en tredjedel går till restauranger och en tredjedel går på export.

– Vi har faktiskt fått hålla igen på exporten, vi har inte hunnit med. Men den ska vi satsa mer på framöver, säger delägaren Nikas Gustafsson.

Framför allt är det Storbritannien som vill ha öl från Beerbliotek, men även Tyskland är en snabbt växande marknad.

De öl som säljer bäst är Hip Hops, Bobek Citra samt Moment Of Clarity. De ölen säljs på burk vilket också verkar ha blivit mer accepterat.

– Det är mindre gnäll om burkar i dag. Och det är mest i Sverige som det var ett motstånd i början, ingen har sagt något utomlands, säger Gustafsson.

Det snurrar alltså på bra för Göteborgsbryggeriet, som i dagsläget har tio personer på lönelistan. Så bra att man faktiskt inte hinner med allt som var planerat. Ett sådant exempel är surölsatsningen i det gamla bryggeriet vid Sockerbruket.

– Det har blivit mindre suröl än vi hade trott. Det krävs tålamod med den typen av öl och vi har inte riktigt tiden just nu, säger Hagman.

Nu ligger fokus i stället på det nya bryggeriet och på att jobba hårt fr at möta en växande efterfrågan.

– Det kommer säkert att bli fler tankar framöver. Antingen fler eller också byter vi ut några av de befintliga mot större tankar, säger Hagman.