Välkommen till nya Beernews

Foto: Martin Permer

En nyfiken, granskande och inspirerande röst i ölets tjänst – så lyder ambitionen när ett nytt gäng skribenter nu tar över driften av beernews.se.

Initiativtagare till den nya satsningen är Petur Olafsson, i ölkretsar välkänd bland annat från Mitt kök Expressen. Med sig i den sju personer starka redaktionen har han ett rutinerat gäng ölprofiler med bred erfarenhet, bland annat DN:s ölskribent Sanna Lindberg och SvD:s ölskribent Fredrik Berggren.


– Det är tuffa tider för Sveriges bryggerier just nu. Därför känner vi starkt att det finns ett behov av en aktuell, inspirerande och oberoende sajt som sprider ordet om öl till alla. Inte bara för de inbitna nördarna och de som är verksamma i bryggeribranschen – även om vi självklart riktar oss också till dem – utan för alla som vill veta mer om öl. Det har vi, och många med oss, verkligen saknat sedan Ronny Karlsson och Peter Lindh slutade att uppdatera Beernews, säger Petur Olafsson.


Redan när Beernews startade 2016 var det en lite udda satsning. Sajten startades och drevs av Ronny Karlsson, Peter Lindh och André Milsem, som utan några kopplingar till bryggerier, importörer eller andra organisationer, lyckades med sitt mål att ge en daglig inblick i vad som hände på den snabbt växande svenska och internationella ölscenen.

 

Nya Beernews kommer på många sätt att arbeta i samma journalistiska anda, men vill också ha ett bredare tilltal, där det främsta målet är att nå ännu fler ölkonsumenter. Ambitionen är också att utveckla sajten, både innehålls- och designmässigt – för en färgstarkare, mer underhållande och inspirerande upplevelse. Vilket förhoppningsvis bidrar till att den nya svenska ölscenen kommer att bli öppnare och tillgänglig för fler.


– Svenskt öl har aldrig varit bättre, men alldeles för få vet om det. En av förklaringarna är att bevakningen av öl inte alls har hängt med i utvecklingen. Det finns otroligt mycket att skriva och berätta om dryckesscenen som växt fram kring ölet. Vi både tror och hoppas att Beernews bevakning kan ge ringar på vattnet, säger Sanna Lindberg. 


Många bekanta inslag kommer att leva kvar på sajten. Utöver nyheter om ölsläpp, bryggerier, barer, ölprofiler och festivaler kommer Beernews att fyllas med flera nya inslag. Bland annat vill redaktionen satsa på längre fördjupande reportage, initierade krönikor och lustfyllda listor med aktuella tips och spaningar. Hembryggning kommer också att ha sin givna plats via redaktionens hembryggare Simon Svensson och Tobias Janius.


– Vi tänker också fortsätta att ta alkoholpolitiska frågor på allvar, för där har Beernews verkligen gjort skillnad de senaste sex åren. Framförallt genom att bevaka Systembolaget på nära håll, avslutar Petur Olafsson.

Läs mer: 
• Vi vill göra öl till en angelägenhet för alla