Välgörenhetspengar ska stoppa mobbning

Peter Iwers vill jobba åkt för att motverka mobbning. Allt överskott från Beernews tvåårsfest kommer att gå till det arbetet. Foto: Ronny Karlsson.

Som barn var han själv mobbad. Nu satsar Peter Iwers stort på att få stopp på mobbningen via AUAB. Det är också dit överskottet från Beernews tvåårsjubileum kommer att gå.

AUAB står för Artists United Against Bullying och den organisationen vill nu satsa stort på att nå ut till framför allt skolbarn och få stopp på mobbningen.

– Kan vi lära barnen tidigt hur man ska bete sig kan vi förhindra en hel del mobbning, säger han.

Iwers var i 20 år firad stjärna som basist i hårdrocksbandet In Flames. Efter att ha lämnat bandet driver han nu bryggeriet Odd Island tillsammans med tidigare In Flames-trummisen Daniel Svensson.

En roll som rocker och känd musiker kan lätt förknippas med tuffhet och ett starkt självförtroende. Men som barn var Iwers mobbad så mycket att han till slut fick byta skola.

– Jag var mobbad när jag var liten och det var först när jag bytte skola som det blev bättre. Jag blev retad och slagen, berättar han.

Han trycker på det faktum att det inte syns på utsidan hur en person mår eller hur en person hanterar andras kommentarer.

– En enkel kommentar kan bli något väldigt elakt för mottagaren. Det här finns också bland vuxna och det handlar mycket om att våga säga ifrån.

Med AUAB vill nu Iwers hjälpa andra, både de som mobbas och de som mobbar. Tillsammans med Paolo Mendonca och sångaren Jeff Scott Soto, med förflutet hos bland annat Talisman, Journey och Yngwie Malmsteen, har han spelat in låten ”Hero”. Den släpptes nyligen på Spotify och har kopplingar till AUAB.

– Låten handlar om mobbning och om att säga ifrån. Paolo och jag planerar att spela in flera låtar. Jeff var gästartist på den här och vi ska ha andra gästartister längre fram.

Låten Hero är ett sätt att få uppmärksamhet för AUAB och målet är att få möjlighet att åka runt i skolor och jobba förebyggande mot mobbning.

Kända band som Slayer, Lamb of God,  Anthrax, Vixen, Opeth, Killswitch Engage, Trivium och Dark Tranquillity har redan visat sitt stöd via sociala media.

Det är också just till AUAB som överskottet från Beernews tvåårsjubileum 12 september kommer att gå. Det blir en kväll med 16 bryggerier som skänker eller billigt säljer sina fat med unika öl till Brewers Beer Bar på Magasinsgatan. Allt överskott går sedan till AUAB.

– Det känns förstås fantastiskt kul och vi är tacksamma för det. Alla pengar vi får in ska gå till kampen mot mobbning, säger Iwers.

Just att försöka jobba förebyggande för att få stopp på mobbning är något som engagerar både Beernews och AUAB, och Iwers berättar om hur han blev vän med en av sina mobbare.

– Något år efter att jag hade bytt skola hade vi båda mognat och blev vänner. Vi har hållit kontakten, men det var första för några år sedan som han förstod att jag bytte skola på grund av honom, och att han hade mobbat mig. Han tyckte bara att han hade retats lite, säger Iwers.

Alla som köper en öl på Brewers Beer Bar på Magasinsgatan 12 september kommer därmed att bidra till kampen mot mobbning. Ett av ölen den kvällen kommer att vara en session-IPA med koppling till AUAB, ett öl som bryggs av Odd Island.

Här kan du lyssna på låten Hero.