Nils Oscar till final i stor öltävling

Öl med tydlig maltprofil är något Nils Oscar alltid varit duktiga på. Nu har den kunskapen tagit bryggeriet till final i en världsomspännande tävling.

Nyköpingsbryggeriet Nils Oscar och huvudbryggaren Patrick Holmqvist har bryggt en hel del maltdominerade öl genom åren och blivit riktigt duktiga på det.

Nu har man fått ännu ett bevis på det. Nils Oscar är nämligen ett av tio bryggerier som gått till final i tävlingen Heirloom Malt Brewing Award.

Bryggerier från hela världen har tävlat med öl som gjorts på äldre spannmålssorter. Nils Oscar tävlingsbidrag är en kellerbier gjord med maltsorten Balder från Warbro Kvarn.

Maltsorten Balder var den mest populära i Sverige under 1940-talet och kanske är den på väg mot en renässans. Bevisligen går det att brygga riktigt god öl med den i alla fall.

– Det känns jättekul att vi gått vidare och vi har haft ett jättebra samarbete med Wabro Kvarn. De är så otroligt kunniga, säger Ida Lindberg Klausen, marknadsansvarig på Nils Oscar.

I finalen finns bryggerier från bland annat Tyskland, Belgien och Indien och i november avgörs det vem som blir den slutliga vinnaren. Finalen avgörs i samband med mässan Brauwelt i tyska Nürnberg.

– Patrick är så erfaren när det gäller att brygga lageröl och han tycker att vår Kellerbier är ett av de bästa öl vi har gjort, säger Lindberg Klausen.

Finalplatsen innebär också att Nils Oscar erbjuds att servera sin kellerbier på den stora mässan i höst.

Ölet kommer att ha smygpremiär på Brewskival 24-24 augusti och släpps sedan på Systembolaget 7 september. Det kommer också att finnas tillgängligt hos alla Bishops Arms pubar från och med 3 september.