Utmaning för paret Hallberg: 66 dagar utan öl

Mattias och Annikie Hallberg kör vatten i glasen i en månad till. Foto: Privatbild

Många kör en vit månad under kalltråkiga januari, men Mattias Hallberg tar det ett steg längre. När alla andra vaknar från vinteridet och öppnar en kall i solen sitter han på verandan och dricker vatten.

Mattias Hallberg är en ölälskare av rang och även hembryggare under namnet Trollrunan. Men när hans fru Annikie frågade om han ville vara med i ett dietprogram i 66 dagar tvekade han inte, trots att det innebär nolltolerans för öl under vår och försommar.

– Det har varit hyfsat lätt ändå, men det är klart att det suger ganska mycket i humletarmen. Listan på allt man vill prova när allt är klart blir längre och längre, säger Mattias som nu har klarat av 33 av de 66 dagarna.

Utmaningar finns förstås. Omgivningen är inte alltid helt solidariskt med göteborgaren.

– Nej, det värsta är att jag hela tiden får bilder och provsmakningsöl från människor som skickar det för att reta mig, säger han med ett skratt.

– Sen är det allt man följer på nätet, bryggerier som släpper nya öl till exempel. Man blir påmind hela tiden. Plus att det börjar bli bra väder och då blir det altanhäng med grannar – och jag får dricka vatten när de skålar i öl. Det är den värsta perioden på året man kan göra nåt sånt här, men det är också den bästa för att se vad man klarar.

Öl är en favoritdryck för Mattias Hallberg, men hade bilden tagits i dag hade det varit vatten i glaset. Foto: Peter Lindh

Det faktum att han är hembryggare komplicerar det hela ytterligare. Han brygger fortfarande öl, men får inte smaka på ölen för att se hur de smakar. Så då får han lita på sin hembryggarpartner, Martin Nilsson.

– Jag brygger en hel del humligt nu och även en del lager inför sommaren, så det fortgår. Det är jobbigt att inte kunna prova sina egna brygder, men jag får ta hit Martin, säger Mattias.

Mattias går alltså all in på dieten. Till och med smaka och spotta utgår, förutom måltidsersättning dricker han bara vatten.

– Det är absolut nada. Jag dricker och äter inget som inte tillåtet av de som håller i programmet. Jag har inte fuskat en enda gång och det är jag ganska stolt över. Men man måste tänka sig för när man gör mat till barnen, vanligtvis provsmakar jag alltid maten.

Med halva programmet bakom sig tvivlar han inte på att han ska klara alla 66 dagar, även om de soliga dagarna förhoppningsvis ska bli fler i Göteborg framöver.

– Det kommer att gå utmärkt, har jag klarat mig så här långt så kommer det att gå bra hela vägen.

Den 17 juni är han klar. Och han är redan klar över vad han kommer att hälla i glaset den dagen.

– Det jag och min fru ser fram emot då är en Lervig Paragon 2019 tillsammans med enorm ostbricka, säger Mattias med längtan i rösten samtidigt som han också berättar att allt ändå inte kommer att återgå till hur det var förut.

– Intentionen är att sköta sig på vardagar och slarva på helgerna. Men skulle Monkish Brewing ha en taptakeover i stan på en vardag kommer jag definitivt att åka på den.

Fotnot: Det program som Mattias och Annikie Hallberg följer heter Weekly Revolt, som innehåller både diet och motionsprogram.