Här är norrmannens favoritbryggerier

André Milsem väljer ut sina norska favoritbryggerier. Foto: Montage.

17 maj är Norges nationaldag. Vi lät Beernews egen annonssäljare André Milsem lyfta fram sina norska favoritbryggerier.

Så här skriver han:

Norge har inte lika många bra bryggerier som Sverige men de få som står ut håller alla riktigt hög klass. Här är tre av mina favoriter:

Nøgne Ø

Kjetil Jikiun var med och startade Nøgne Ø i 2003 efter att ha sett den amerikanska craft beer-revolutionen på nära håll genom sina frekventa resor till USA då han arbetade som pilot. Nøgne Ø gjorde modern öl inspirerad av de amerikanska hantverksbryggerierna och var tidigt ute med fatlagrade öl. Deras Dark Horizon var med på att sätta bryggeriet på kartan internationellt och en av mina tidiga favoriter var deras rökiga, och något annorlunda barleywine, Sunturnbrew. Tyvärr ser man sällan Nøgne Ø på Systembolaget numera.

Lervig

Lervig har under många år varit en av trendsättarna inom norsk craft beer mycket tack vare Mike Murphy som startade som Brewmaster 2010. Lervig är ett bryggeri som är kända för att ta ut svängarna rejält och gör allt från juiciga humlebomber till tunga fatlagrade stouts. Två av mina absoluta favoriter är deras Sippin Into Darkness Bourbon Barrel Aged och deras fatlagrade barlewines där Paragon just nu finns på bolaget och måste provas då den är ett av världens bästa inom stilen.

Lindheim Ølkompani

Lindheim fick en flying start där bryggare från lost Abbey i USA flög över och hjälpte dem igång med ölproduktionen. De gör mycket fatlagrad suröl och de har en hel del spännande samarbeten bakom sig, bland annat ett öl med Oud Beersel som brygdes under Toer de Gueuze. De har ett coolship och gör suröl på ett sätt som jag inte ser något annat bryggeri i Skandinavien gör. Ibland trillar deras öl in på tillfälliga sortimentet på Systembolaget och jag kan definitivt rekommendera att testa när tillfället ges.