Missade silen gav superstark pilsner

VECKANS HEMBRYGGARE

Bildspel

Bild 1 av 4

Mattias Hallberg brygger helst humliga öl.

Dags för ännu en hembryggare i vår serie. Den här gången svarar Mattias Hallberg på våra frågor.

Namn: Mattias Hallberg/Trollrunans Bryggeri
Ort: Göteborg
Ålder: 46
Hembryggare sedan: Första bryggningen 4 februari 2016

1. Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Första anledningen är väl att jag alltid gillat öl och i början på 2010-talet kom in på craftbeer. Sedan fick jag överta ett enkelt bryggset med kastrull mm från min bror Kristoffer och började brygga i liten skala med frugans kusin Fredrik. Lång historia kort, Fredrik låg till sjöss och hade andra prioriteringar så jag fortsatte själv istället. Jag köpte in ett enklare bryggverk, coobra, som gav mig tre misslyckade bryggningar vilket till slut med lite vin och räkor till frugan, ledde fram till en Braumeister som är ett köp jag inte ångrar. Har hela tiden haft min familj och vänner i ryggen men den jag brygger med och som är min kompanjon är min minste pojk Elliot aka minibryggarn. Han visade intresse redan vid första bryggningen och då hade han ännu inte fyllt tre år och efter det kanske missat en till två bryggningar då han varit hos farmor och farfar eller liknande. Sedan har min fru Annikie bryggt en egen öl, Jonathan och Theo stöttat med lite bryggning och annat så i det stora hela har hela familjen haft sina star-sanade fingrar med i bryggningarna. Senaste tillskottet till bryggeriet är en burkningsmaskin, sjukt häftigt att burka sin egen öl.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Jag försöker hitta tid att brygga en till två gånger i månaden men om man räknar till all tid man lägger på att diskutera med olika människor inom bryggningens värld samt läser i olika medier så är det ganska många timmar i veckan, min fru har tröttnat rätt rejält på allt ölsnack kan man säga.
3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– När jag gick ifrån kastrullbryggning och jäsning på flaska till bryggverk och corneliusfat så eliminerade jag det i mitt tycke svåraste med att brygga öl. Många gillar hantverket med kastruller mm men jag kan uppskatta att nästan alltid få samma resultat med bryggverket, det ger mig möjlighet att ändra lite i recepten på ett mer styrt sätt. Ett annat plus är att bryggverk är platssparande så nu får jag rum med allt i lilla tvättstugan, det är även där jag brygger.
4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Min Troll-Westcoast som är en bearbetad klon på Stigbergets West Coast är jag riktigt stolt över. De som känner mig förstår nog varför jag tycker att den är så bra när jag säger sjuka mängder humle. Jag är ett riktigt Hophead. Har nu fått hem Lupomax-Citra och -Mosaic som är den nya sortens bearbetad humle från Yakima Valley. Ska bli riktigt spännande att torrhumla med dom i min nybryggda Troll-Westcoast som gottar sig i jäshinken just nu.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oj, svår fråga, finns sjukt mycket bra bryggerier och öl…. Jag tar en av mina få femmor på Untappd, en av Ewil Twin Brewings öl som heter Even More Straight Outta the Marshmallow Laboratory. Får jag receptet till den och lyckas lika bra som originalet blir jag lycklig.
6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Det har väl ända från början funnits ett driv i att få ut ölen, det som stoppar är dels att det finns ”för många” bra bryggerier och konkurrens och dels att jag känner att det hade tagit för mycket tid att börja från botten när man har familj och jobb.
Jag har bestämt mig för att fortsätta med bryggandet på hobbynivå och samtidigt ha så mycket kul jag kan. Ölen kan man ju ändå få ut på hembryggningsträffar mm.
7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var aldrig rädd för att misslyckas, alla bryggare har upplevt kaosbryggningar.Tveka aldrig att fråga andra om tips, ölvärlden är ett sjukt nice ställe att tillbringa tid på….
8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
Jag och Elliot rörde i malt i bryggverket och det gick nästan lite för lätt. När all malt var i kom jag på att jag glömt lägga i bottensilen… Fick ösa upp all maltgröt med soppslev och lägga i jäshinkar, placerade silen där den skulle och hällde i gröten igen… Kan tillägga att med den extra mäskningen så fick vi ut den starkaste Troll-Pilsnern vi bryggt,tror den hamnade på 9.2% eller så…
Ja/Nej
Ljust eller mörk:
Humlejuice och det räknas väl som ljust
Kastrull eller bryggverk:
Bryggverk
Flaska eller fat:
Spelar ingen roll, är det #gott så är det #gott
Pub eller hemma:
Sitta på Haket och prova nya öl i den miljön har sin tjusning och en provning hemma med nya öl och bästa ölkompisen Martin är också helt underbart… Båda säger jag på den frågan J
Session eller imperial:
Imperials som är tjocka och krämiga med väl dold alkohol är aldrig fel
Surt eller beskt:
Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo:
Båda