Utmaning brygga öl på 3000 meters höjd

Kokning sker på 92 grader och besökarna blir berusade snabbare än vanligt. Periodic Brewing är USA:s högst belägna bryggeri och förutsättningarna är annorlunda.

Att brygga öl kräver kunskap om många saker. Men de flesta slipper i alla fall ta hänsyn till lufttrycket där de har sitt bryggeri. Så är det inte för Periodic Brewing, som säger sig vara världens högst belägna öltillverkare.

Bryggeriet är beläget i Leadville, Colorado, och ligger cirka 3100 meter över havet.

– Det är stor skillnad på hur vi brygger öl, man får anpassa sig, säger delägaren Chris Labbe till sajten Craftbeer.com.

En stor skillnad är kokpunkten på den här höga höjden. Hos Periodic Brewing kokar det redan vid strax under 92 grader på grund av det annorlunda lufttrycket på hög höjd. Det gör att man får leta efter rätt temperaturer för bryggningens alla steg.

Transporter av råvaror kan vara ett problem på vintern när snön faller som allra mest.

Labbe märkte stor skillnad när han först började att brygga india pale ale. De första försöken blev inte alls bra och han fick till slut hjälp av Tim Matthews från Oskar Blues. De konstaterade att det krävdes längre koktid och mer humle än normalt för att få ölet att smaka bra.

– Han hjälpte mig mycket och vi konstaterade att ölet var tvunget att göras annorlunda här uppe, säger Labbe.

Nu har han tre olika india pale ale i deras tap room, så till slut gick det att göra bra humlig öl även på hög höjd.

Golden Block är ett annat av bryggerierna på riktigt hög höjd i Colorado. De har märkt av skillnader inte bara på bryggeriprocessen, utan även på kunderna. På hög höjd tål man nämligen inte alkohol på samma sätt.

– Jag får hålla koll på besökarna hela tiden och försäkra mig om att de inte blir fulla, säger huvudbryggaren Floyd Barella till Craftbeer.com.

Det har också gjort att man har anpassat sitt utbud av öl. Att brygga barley wine på typ tolv procent skulle kunna vara förödande.

– Normalt brygger jag inte öl som är starkare än sex procent. Till och med för lokalinvånarna kan tre öl räcka för att bli ostadig på benen. Vi är försiktiga med alkoholen och med hur mycket vi serverar, säger Barela.

Läs hela artikeln här.