Dansk festival med mer än bara öl

Livebryggning av amerikanska 18th Street. Det blir ett av inslagen vid den nya festivalen Haven i Köpenhamn. Men allt handlar inte om öl.

Tvådagarsfestivalen inleds i morgon fredag och är en mix av ölfestival, konstfestival och musikfestival.

– Det här är bara ett stort experiment och en väldigt rolig grej. Vi vill testa gränserna för hur en festival kan anordnas. Maten och ölen ska, precis som musiken, stå i centrum av upplevelsen, säger Sigurd Hartkorn Plae­tner, till Dagens Nyheter.

Bland ölaktiviteterna sticker det ut att amerikanska 18th Street kommer att brygga öl live under festivalen. Dessutom finns flera av deras öl tillgängliga.

Mikkellers grundare Mikkel Borg Bjergsö är en av tre personer bakom festivalen och bland annat har han tagit fram två specialöl för festivalen. Haven Pils och Haven Pale har båda premiär på festivalområdet som kan ta in cirka 12 000 besökare samtidigt.

Artister som Bon Iver och The National spelar på festivalen och det görs konstinstallationer samtidigt som stjärnkockar flygs in för att laga maten. Och så en hel del öl på det förstås.

– Människor söker efter hela upplevelsen, inte bara arenastämningen och konserten. Kunderna är sofistikerade och vill, när de kommer till festivalområdet, gå in i en annan atmosfär, säger Plaetner.

Förutom Mikkel Borg Bjergsö är det Aaron Dessner, gitarrist i amerikanska indierockbandet The National, samt stjärnkocken Claus Meyer som står bakom festivalen.

Läs hela artikeln här.