Dennis lockar nördar – och pilsnerdrickare

Dennis Vansant är nöjd med satsningen på 1420, men har haft en tuff tid under pandemin. Foto: Ronny Karlsson.

Ölkällaren får gäster att komma direkt från flygplatsen för att köpa öl. Men Dennis Vansant menar att för de flesta gästerna är 1420 i Köpenhamn som vilken bar som helst.

Baren i Köpenhamn är känd för att ha en ölkällare med en massa rariteter. Ni som varit där vet att det finns gott om godsaker i källaren. Men samtidigt är 1420 också en kvartersbar, där de närboende kommer för att dricka en vanlig öl.

– De flesta av våra gäster är lokalinvånare som kommer in för att dricka en öl. Det är pilsner som betalar våra räkningar, säger Dennis Vansant.

Han växte upp i Antwerpen och under tiden som han utbildade sig var inte de nördigaste och dyraste ölen tillgängliga för honom.

– Jag började att intressera mig för craft beer runt 2008 och läste om öl som Westvleteren. Man jag var student och hade en students budget, för mig var fyra euro mycket pengar för en öl, säger han.

Men intresset växte, han hittade fler böcker att läsa och så en dag provade han ölen som verkligen fick honom fast.

Dennis Vansant är belgaren som lockar både ölnördar och lokalbefolkning till sin bar. Foto: Ronny Karlsson

– Det var Struises Black Albert, jag var helt fascinerad av att en öl kunde smaka så mycket minns han.

 

Flytt till Köpenhamn

Det växande intresset tog honom också från Belgien till Danmark och Köpenhamn. 2016 blev han assisterande barchef på Koelschip, som var Mikkellers satsning på en bar med bland annat spontanjästa öl i anslutning till baren på Stefansgade.

Men i slutet av 2017 var det dags att gå vidare. Den här gången ledde det fram till den egna satsningen på 1420.

– Jag hade egentligen inga planer på att starta något eget, men jag blev god vän med Merril Ruben som var stammis på Koelschip och vi bestämde oss till slut för att satsa tillsammans, säger Vansant.

8 maj 2018 öppnade den nya baren, och det var samma vecka som Mikkeller Beer Celebration genomfördes. Med andra ord var det fullt med ölnördar i stan, och de hade förstås koll på den ölkällare som 1420 byggt upp.

– Vi körde en del årgångsprovningar av öl också och det var totalt kaos. Vi hade tänkt att öppna tidigare men det drog ut lite på tiden, så det blev rakt in i hetluften direkt.

Ölkällaren innehåller massor med belgisk öl och det är en hel del öl där som ligger högt på ölnördars önskelistor. Man blir förstås lite nyfiken på hur man får tag på så mycket ovanlig öl.

– Jag kan berätta det för dig, men då måste jag döda dig, säger Vansant med ett stort skratt.

Efter hand kryper det dock fram lite information om var ölen kommer ifrån.

– En del är min egen samling, och jag lyckades köpa upp ett par källare i Belgien. Sedan har jag bra kontakt med importörer, det är en viktig del av det hela.

Veckorna med MBCC är förstås fina intäktsveckor för 1420, men det är långt från bara nördarna som ser till att baren går runt.

– Januari och februari 2020 var våra bästa månader, och vi hade utsålt till flera komedishower i mars. Men sedan kom pandemin och vi har haft stängt en hel del. Det har varit tufft, och vi har dessutom missat intäkter från två MBCC-veckor, säger Vansant.

Butiken räddningen

En räddning under krisen har varit satsningen på den närliggande ölbutiken Bryg. Där säljs det en hel del öl och även där är det lagerölen som går bäst. Men givetvis finns det annat också.

– Under den andra nedstängningen var den butiken anledningen till att vi klarade oss. Vi började bland annat att sälja Hancocks Pilsner och folk älskar den.

Ni kanske undrar över namnet 1420. Det gjorde jag också, men det finns en ganska naturlig förklaring till namnet.

– Det finns en skröna om att det var år 1420 som greven John IV skrev till bryggerierna om att de måste använda mer vete i ölen, och det har tolkats som att lambicen föddes det året. Det är troligtvis inte sant men det är ett bra namn.

Satsningarna på 1420 och Bryg ska leva vidare, och Dennis Vansant tror att de som klarat av pandemin kommer att stå starka i en normal värld. I framtiden kan han tänka sig att starta nya projekt. Men det kommer med stor sannolikhet inte att handla om en ny bar.

– En ny ölbar är det sista som Köpenhamn behöver nu, säger han.