Nya utbildningar för bryggare i Sverige

En bryggarutbildning blir tre i Sverige. Det är Yrkeshögskolan som satsar betydligt större på att utbilda personer till att bli bryggare.

I dagsläget finns det en utbildning och den är placerad i Ludvika. Där samlas eleverna cirka en vecka i månaden, i övrigt studeras på hemmaplan och utöver det innehåller den bryggeritekniska utbildningen en hel del praktik.

Men från och med i höst kommer det att finnas tre sådana utbildningar i Sverige. En placeras i Kristianstad och en placeras i Nynäshamn. Det finns 25 platser på varje utbildning och de båda nya utbildningarna börjar i höst.

– Man ska lära sig de grundläggande teknikerna i bryggeri och kunna testa kvaliteten. Man lär sig också om logistik, marknadsföring och hur man får ut ut produkten på marknaden. Det blir en platsförlagd utbildning. Det vill säga att lektionerna hålls på plats i Kristianstad och inte på distans, säger Karin Person på Yrkeshögskolan i Kristianstad till sajten 24 Kristianstad.

I Nynäshamn blir det, precis som i Ludvika, en distansutbildning där endast en del av tiden tillbringas på plats. De båda nya utbildningarna kommer, precis som den i Ludvika, bygga en hel del på praktik ute på de olika bryggerierna i landet.

– Där får eleverna öva på sina teoretiska kunskaper, som de tidigare lärt sig i skolan. De applicerar de på verkligheten. Samtidigt skapar de kontakter på arbetsplatsen. Målet med yrkeshögskolan är att utbildningen ska leda till en anställning som fort som möjligt, säger Persson.

Läs hela artikeln här.