Nu ansöker Skåne om gårdsförsäljning

Det är ett halvår sedan som beslutet togs. Men på torsdag blir det klart med Skånes ansökan om gårdsförsäljningen av öl och vin till regeringen.

I höstas skrev Beernews vid flera tillfällen om hur Region Skåne tog beslut om att driva på för att få prova på gårdsförsäljning av öl och vin i tre år.

Det rödgröna styret tillsammans med Vänsterpartiet ville stoppa förslaget, men Alliansen vann omröstning med uppbackning av Sverigedemokraterna.

Men det har tagit tid att få till ett förslag. På torsdag ska utformningen av ansökan klubbas i regionstyrelsen och det finns en majoritet för det förslaget. Därefter skickas ansökan in till regeringen.

I ansökan har det gjorts en del förklaringar om hur man vill at gårdsförsäljningen ska fungera. Man vill begränsa mängden alkohol som får säljas för att inte bli en konkurrent till Systembolaget, och för att inte missgynnna utländska aktörer.

Man vill tillåta provperioden utifrån dessa förutsättningar:

– Försäljningen till varje enskild person inte överstiger en liter spritdryck, tre liter vin eller fem liter öl.

– Producenten får sälja högst 1 500 liter 100 volymprocent alkohol per år.

– Begränsningen av den totala maximala årliga kvantiteten motsvarar 3 850 liter spritdryck (40 procent), 10 000 lite vin (15 procent) respektive 27 273 liter öl (5,5 procent).

I ansökan pekar man också på att gårdsförsäljningen kommer att leda till fler jobb i Skåne och att småföretagare i dag hindras i sin verksamhet när man inte får sälja sina produkter direkt till kunder.