Gårdsförsäljning blir en fråga för ministern

Nu är det klart. Region Skåne ska vända sig till regeringen med önskemål om att göra tillåta gårdsförsäljning av öl och vin i tre år. Men Gilbert Tribo vill också ha en diskussion i riksdagen.

Frågan om gårdsförsäljning på prov i tre år har diskuterats i flera instanser. Såväl folkhälsoberedningen som regionstyrelsen i Skåne har tidigare röstat ja till försöksperioden. Under tisdagen skedde samma sak i regionfullmäktige.

– Äntligen öppnar vi upp för det lokala. Den skånska mat- och dryckeskulturen är rik och ska kunna få utvecklas ännu mer. Mikrobryggerier och vingårdar är en spännande del i det, kommenterade liberalernas Gilbert Tribo.

Tribo är en av de personer som drivit frågan hårdast och detta är förstås en seger för honom och hans parti.

Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för förslaget och var i majoritet. Socialdemokraterna , Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig i frågan.

– Alkoholpolitiken måste bygga på omsorg om folkhälsan i första hand. Att tillåta gårdsförsäljning påverkar totalkonsumtionen av alkohol negativt och en bärande tanke i svensk alkoholpolitik är att begränsa privata vinstintressen i handel med alkohol, säger regionrådet Anders Åkesson (MP), till Skånska Dagbladet.

Nu ska en ansökan skickas till regeringen. Det kommer troligen att ske under hösten och ingen vet när det kommer beslut.

– Det kan ta tre månader men också åtta-nio månader att få iväg ansökan. Men jag utgår från att den skickas under hösten, säger Tribo.

När frågan väl har landat hos regeringen är det upp till folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att ta beslut.

– Han har kanske inte gjort sig känd för att vara någon jättevän av gårdsförsäljning om man säger så, menar Tribo.

Bland annat av den anledningen ska Tribo ta upp diskussioner med partivänner i riksdagen. När deras förfrågan väl är inskickad kan det här ärendet också tas upp via ett utskott och leda till en diskussion i riksdagen.

– Nu har vi kommit så här långt så nu vill jag driva detta vidare. För mig är detta en viktig näringspolitisk fråga för en växande bransch.m säger Tribo.