Hjortronjakt ska leda till nytt samarbete

Snart ska det bli en ny hjortronöl i samarbete mellan Alvinne och Jackdaw. Stående från vänster Glenn Castelein och Jorre Vanhemmens. På knä Jan Axaeus, Davy Spiesens och Fredrik Bjarman. Foto: Alvinne.

Förra gången blev det 400 liter hjortronöl. Nu ska det bli mer och därför hoppas Jackdaw Brewery på hjälp från bärplockare.

Beernews skrev i höstas om Uppsalabryggeriet Jackdaw, som vid flera tillfällen samarbetat med det belgiska bryggeriet Alvinne. Det senaste samarbetet mynnade ut i en hjortonöl med namnet Cuvee Sofie Cloudberry.

Då blev det en batch på 400 liter och den här gången är ambitionen 1500 eller 2000 liter.

– Förra gången flög vi ner och hade med oss 30 kilo hjortron, den här gången kommer det att gå åt mycket mer, säger Fredrik Bjarman på Jackdaw.

Han kommer själv att ge sig ut för att plocka hjortron men hoppas också på andras hjälp.

– Vi vet ju att Poppels gjort liknande saker med framgång. Det är en chansning, men kanske finns det bärplockare som vill hjälpa till så det är värt att testa, säger Bjarman.

Jackdaw fick kontakten med Alvinne på ett lite speciellt sätt. Bjarmans kusin Emma Björling är med i vokalgruppen Kongero som under en turne hamnade på Alvinnes bryggeri. Den kontakten togs vidare till Jackdaw som nu har en väldigt bra kontakt med belgarna och bland annat har man varit med på belgarnas egen ölfestival.

– Vi har blivit goda vänner och vi hade väldigt kul förra gången vi var där, säger Bjarman.

Jackdaw har i dag en årsproduktion på cirka 30 000 liter och samarbetade tidigare med Arvid Landgren och hans Tempel. Nu kör man bryggeriet på egen hand.

Nästa projekt är alltså att få in så mycket hjortron som det bara är möjligt.

– Det skulle vara kul om vi kan få till en större batch den här gången. Ölet sålde slut väldigt snabbt förra gången, säger Bjarman.