Kurs för bryggare som vill satsa på destilleri

Ansvarig för den nya utbildningen är Niklas Gunhamn på Fulltofta Gård som utöver Bryggeri 1766 även har ett destilleri. Dan Holmér på bryggeriteknikutbildningen ses till höger.

I höst drar Yrkeshögskolan i Kristianstad igång en ny utbildning. Men den här gången handlar det inte om öl utan sprit.

Sedan tidigare finns en av Sveriges tre bryggeriteknikutbildningar i Kristianstad och nu ska de kompletteras med en kurs i destilleringsteknik.

– Vi fick det klart i dagarna, tidigare har det funnits små kurser på en eller två dagar, men det här är den första som räknas som en utbildning, säger Dan Holmér på Yrkeshögskolan.

Sedan tidigare ingår destilleringsteknik i bryggeriteknikutbildningen, men den nya kursen är helt fristående.

Att man startar en destilleringsutbildning beror förstås på att man upplever att det finns en efterfrågan.

– Yrkeshögskolan lyssnar på vad branschen säger och det finns ett stort intresse för att bredda portföljen och då framför allt med ett destilleri, så vi tror att det finns en hel del människor runt om i Sverige som är intresserade, säger Dan.

Kursen är på distans och vänder sig till redan utbildade bryggeritekniker. Det krävs såväl examen som yrkeserfarenhet från branschen och att ha ett bryggeri bakom sig underlättar

– Det är en fördel om man kan inhandla en mindre destilleringsutrustning för ett par tusen för att lösa en del uppgifter.

För bryggeriet krävs då ett speciellt tillstånd för sprit, men Dan Holmér intygar grundat på egna erfarenheter att det inte ska vara några svårigheter.

Utbildningen drar igång vecka 48 med tre veckor och sen blir det tre veckor till i början av nästa år.