Tullen stänger alla barerna i Stockholm

Andres och Mattias Jakob är mycket missnöjda med den senaste domen. Foto: Ronny Karlsson.

Ölstugan Tullen säljer sina restauranger i Stockholm. Detta efter att ha förlorat alkoholtillståndet i ett ärende som i Göteborg enbart gav en varning.

Under hösten kunde ni läsa flera artiklar om hur Tillståndsenheten i Stockholm ville dra in alkoholtillståndet för Ölstugan Tullen. Anledningen var en del ekonomiska oklarheter som inträffat i deras verksamhet i Göteborg flera år tidigare.

Myndigheten i Göteborg nöjde sig med en varning och därefter finns inga nya anmärkningar mot Tullen. Förvaltningsrätten gav i september i fjol rätt till Tullen att fortsätta servera alkohol vid sina barer i Hornstull och på Kungsholmen. Dessutom planerade man för att öppna en tredje bar på Sveavägen.

Men ärendet togs alltså vidare till Kammarrätten och där förlorade Tullen sina alkoholtillstånd i Stockholm.

– Vi fick beslutet i förra veckan. Vi anses enligt domen inte vara lämpliga tillståndsinnehavare. Du hör ju själv hur det låter, det är jättetråkigt, säger Andreas Jakob, som förstås är mycket besviken.

Ärendet har nu överklagats även till Högsta Förvaltningdomstolen, men det är oklart om ärendet tas upp där. Den här gången får inte Tullen något serveringstillstånd i väntan på ny eventuell dom.

– Förmodligen tar de inte upp fallet. Alla tre restaurangerna är ute till försäljning, vi kan inte ha kvar tre stängda enheter. Det fanns inte i vår vildaste fantasi att det skulle gå så här.

Domen är förstås en tuff motgång för bröderna Andreas och Mattias Jakob, som äger Ölstugan Tullen. Men de lider själva mer med den personal som drabbas.

– Klart det är tungt för oss, men allra tyngst var det att berätta för 30-35 anställda att de inte har något jobb.