Tullen öppnar nytt igen efter tuffa våren

Bildspel

Bild 1 av 3

Efter en tuff vår väntar en trevligare dag på onsdag när Tullen öppnar sin bar i Mölndal.

 

På onsdag öppnar Ölstugan Tullen sin bar i Mölndal. Samtidigt är hela verksamheten hotad efter att tillståndsenheten i Stockholm vill dra in alkoholtillståndet. Det har varit en tuff vår för Mattias och Andreas Jakob.

Det var en intäkt som missades att deklareras för räkenskapsåret 16/17 på cirka 400 000 kronor, samt missade volymrapporter för 2015 och 2016 som ligger till grund för de problem som nu finns.
Tillståndsenheten i Stockholm ville dra in alkoholtillståndet för de två pubar som Tullen har i Stockholm, men ärendet är överklagat till Förvaltningsrätten. Bolagen har erhållit inhibition och kan fram tills det att beslutet fattas fortsätta att servera alokohol.
– Tillståndet var indraget i en dag, nu fungerar allt som vanligt. Men det har varit en tuff tid som inte är över ännu, säger Andreas Jakob.

Varning i Göteborg

Det var i mars 2019 som tillstånden blev återkallade, utredningen inleddes november 2018. Samma missar granskades även i Göteborg, men där stannade allt vid en varning.
Flera olika tidningar har berättat om ärendet tidigare, och där antytt att det varit fiffel inblandat. Men där reagerar Andreas Jakob starkt.
– Allt det här tar jättehårt på oss. Vi har gjort missar och det är helt okej att vi blir granskade. Men vi har blivit anklagade för att fiffla och fuska och så är det inte alls. Alla förknippar mig och Mattias med Tullen, det är mer än ett jobb. Det handlar om mitt liv och jag är inte en fifflare, säger han.
Han menar att artiklarna som skrivits också har väckt frågor bland besökarna i Stockholm under våren.
– Det har påverkat oss negativt, och personalen har fått svara på frågor.
Den första Tullen-baren öppnades 2010, och därefter har det allra mesta gått bra för företaget. I dag har man över tio barer i Stockholm och Göteborg.

– Det har varit som en saga, och det här är tufft. Många har frågat om vi växte för snabbt och med facit i hand kanske vi gjorde det. Men många hörde av sig och ville ha in oss i sina lokaler, och allt vi startade gick bra.

Sjukdom påverkade

De båda bröderna berättar att den bokhållare man anlitat blev sjuk under 2017 och avled i slutet på samma år. Det ska vara en avgörande anledning till att det gjorts missar.
– Nu har vi en person anställd som sköter hela vår ekonomi och bokföring. Den anställningen gjordes långt före den här utredningen, säger Andreas Jakob.
De båda betonar att de inte hyser något agg mot tillståndsenheten eller någon annan som varit inblandad.
– Vi har drivit krogar i 15 år och ett år blev det lite fel, det känns orättvist att straffa oss så hårt för det. Vi tycker att tillståndsenheten bara gjort sitt jobb och de har rätt i att det hade skett fel. Vi är bara människor och kan göra fel, men vi tycker att deras bedömning här har blivit fel och är för hård, säger Mattias Jakob.
Han betonar att han ser positivt på de granskningar som görs av branschen.
– Det ska vara ett privilegium att få ett alkoholtillstånd och det är inte alla som kan få det.
De har ändå en positiv känsla för att det hela ska lösa sig till slut. I Förvaltningsdomstolen är det en rådman och ett antal nämndemän som ska bedöma fallet. Oavsett hur det går där kan det beslutet även överklagas till Kammarrätten.

Lär av motgångar

För framförallt Mattias har hela ärendet inneburit väldigt mycket merjobb under våren.
– Man lär sig av motgångar. Vi lärde oss massor efter branden som drabbade oss på Hisingen för några år sedan. Motgångar kan vara nyttiga även om det inte är något vi önskar oss.
På onsdag är planen att öppna sin nya bar i Mölndal. Där har tillståndsenheten i Göteborg ställt sig positiv, men det är fortfarande lite administration kvar innan allt är klart. Om allt går enligt planerna blir det ett välkommet positivt avbrott för de båda bröderna efter en jobbig vår.
Något datum för förhandlingen i Förvaltningsrätten finns ännu inte, men de båda hoppas få det avklarat och hoppas förstås på ett positivt besked så att de kan gå vidare.