Krisen uteblev när restriktioner släpptes

När restriktionerna släpptes den här gången blev det inte lika illa som det blev i somras för de krögare vi pratat med. Genrebild. Foto: Pixabay

I somras blev det kris i krogbranschen när restriktionerna släpptes och man stod utan tillräckligt med personal. Nu har åter restriktioner släppts, men den här gången är det inte lika illa för de krögare vi pratat med.

I somras släpptes restriktionerna med kort varsel under högsäsong och det är en förklaring till varför det inte gått lika illa nu. Det är inte säsong för uteserveringar och folk rör sig mindre ute.

Både på Ölstugan Tullen och Ölhallarna säger man samma sak. Det är ingen direkt kris med personal. Däremot är det inte heller oproblematiskt.

– Vi har den personal som vi behöver, men jag har fått jobba mer själv. Fast det är mer en ekonomisk fråga, man blir lite rädd och försiktig mot verksamheten, säger Kenny Nordh på Ölhallarna, med krogar i bland annat Örebro och Karlstad.

Samma budskap kommer från Andreas Jakob på Ölstugan Tullen och han ser förklaring i den förändrade situationen sen i somras.

– Det ser okej ut. I somras gick vi från 0 till 100 när restriktionerna släpptes på nån vecka eller två. Nu gick vi kanske från 60 till 100 i stället och det är alltid lättare andra gången är första, säger han.

Men situationen är ändå inte den samma som den var innan pandemin. Många har lämnat branschen och vissa grupper är svårare att ersätta än andra.

– Det är svårt att hitta branschvant folk, framför allt när det gäller kockar och sånt. Det blir nog tufft framöver och det är nåt som gästerna kommer att känna av, säger Kenny.

– Många har valt att göra andra saker och vi får hoppas att regeringen lägger krut på att stötta branschen och se till att fler utbildas. Det kommer att behövas.

Andreas på Tullen håller med, han ser dessutom ett annat pandemirelaterat problem som inte har diskuterats så mycket.

– Städer som Stockholm och Göteborg har haft många människor som kommer från andra länder, såna som kanske träffat någon svensk ute i världen och sen följt med tillbaka. De har ofta sökt jobb i barer. Just den marknaden av potentiell arbetskraft har försvunnit totalt, säger han.

Han menar också att unga svenskar är mer svårflirtade.

– Det är lättare att tjäna pengar på andra saker och det är färre som vill jobba i restaurang, säger han.