Tommie Sjef avslöjar planer på expansion

Han släppte sin första öl så sent som i februari. Men redan nu väntar expansion för Tommie Sjef Wild Ales. Vid sitt besök i Göteborg berättar han om hur han ska samla in pengar via en medlemsklubb.

Det var för fyra år sedan, vid ett besök i Antwepen, som Tommie Sjef fick upp ögonen för gueuze. Han fastnade direkt för ölstilen och blev nyfiken.

Efter ett tag började han att köpa lambic för att själv blanda.

– Det var lite experiment, jag gjorde det i ungefär ett år, säger han.

Därefter började planerna på att brygga växa fram. Därefter har hela projektet utvecklats snabbt. I dag gör han vörten på ett externt bryggeri, och sedan jäser ölen på träfat på hans föräldrars gård i Den Helder i Holland.

– Jag har ett skjul där som jag använder, nu har jag 8000 liter på 18 kvadratmeter, säger han.

I helgen har han varit på besök i Göteborg för All In Beerfest. Där fanns en stor nyfikenhet på hans öl.

– Många gillar vår öl, det har gått snabbt. Jag exporterar små mängder till Sverige, Danmark, Italien, England, och ska börja i USA.

Framgångarna och efterfrågan gör att han nu tagit beslut om att satsa vidare och expandera. Föräldrarnas skjul räcker helt enkelt inte till längre.

– Jag startar en kampanj nu där folk får köpa en magnumflaska med en specialöl för 100 euros. Då får du också ett medlemsskap i en klubb där det kommer att gå att köpa små batcher och vara säker på att man får de öl jag gör.

Målet är att komma upp i en årsproduktion på 50000-60000 liter. Det vore i så fall en tiodubbling mot idag.

Samtidigt går Tommie Sjef på en musikutbildning där han spelar gitarr. Frågan är vilken väg karriären ska ta framöver.

– Ja det är frågan. Det är båda kreativa jobb, jag kanske kan göra båda sakerna.