”Öppna krogar ger färre coronafall”

Öppna krogar ger färre coronafall enligt en holländsk undersökning. Foto: Pixabay/Montage.

Öppna barer och restauranger ger färre coronasjuka. Det menar en undersökning som pekar på att människor är mindre skyddade i sina hem.

Det är i Holland som icke offentliga dokument hos holländska myndigheter kommit sajten RTL Nieuws till del.

Den pekar på att krogarna är säkrare miljöer än hemmen och att antalet coronafall har ökat när krogarna har varit stängda.

Man pekar på att även med stängda krogar vill människor umgås, och när man gör det hemma hos varandra ökar risken för smitta en hel del. Det gör att krogarna, där det i nästan alla länder finns krav på avstånd mellan bord och färre gäster, är en bättre miljö för dessa träffar än människors hem.

Holland har under hösten tvingat restauranger och barer att vara stängda, men då har i stället antalet coronafall i hemmen tredubblats.

– Återöppning av den kontrollerade miljön på restauranger och restauranger kommer att minska osäkra hembesök avsevärt. Genom strikta villkor och protokoll kommer återöppning av restauranger inte att ha en negativ effekt på r-värdet. Argumentationen ovan visar till och med att det är tänkbart att r-värdet kommer att minska, står det bland annat i rapporten.

R-värdet är ett tal som talar om hur många människor som smittats av varje sjuk person.

I rapporten, som alltså inte var avsedd för allmänheten, lyfter man också fram förslaget att låta holländska restauranger få ha öppet över jul och nyår. Att hålla coronanpassade krogar öppna gör att färre människor kommer att smittas, då människor med stor sannolikhet ändå planerar för att umgås med andra personer under helgerna.