Regeringens stöd till krogarna sågas

Magdalena Andersson (S) får hård kritik för hanterandet av restaurangbranschen i coronatider. Foto: Montage.

Regeringens coronastöd till småföretagare är ett fuskbygge som inte ens gynnar företagarna. Den hårda kritiken framförs i en debattartikel hos Expressen.

Det är två representanter för Småföretagarnas Riksförbund, Mattias Andersson och Mats Eriksson, som framför den stenhårda kritiken mot regeringen.
Man menar att ansvariga ministrar bygger upp en bild av det statliga stödet som inte alls stämmer.

”Finansministern talar allvarsamt i ”Aktuellt” om regeringens godhjärtade och historiskt stora insatser för att rädda företagen, men uttrycker även att regeringen inte kan eller vill rädda alla. Frågan blir då varför regeringen anser att just hotell- och restaurangbranschen är värda att offra på pandemins altare. Finansministern levererar ogenerat sina sanningar om att korttidspermittering räddar jobben men vägrar inse att korttidspermitteringar är ett långsamt uppskjutande av konkurser och ökad arbetslöshet”,skriver de båda i en debattartikel hos Expressen.

Man pekar på undersökningar som säger att enbart fem procent av smittspridningen har skett på barer och restauranger, och att dessa arbetsgivare fortfarande betalar in mer i arbetsgivaravgifter än vad staten betalar ut i ersättning till de permitterade.

-Korttidsstödet är inte ett stöd till företagare utan en olycksalig ångestdämpande medicin för de småföretagare vars syretillförsel sakta stryps av regeringens restriktioner mot hotell- och restaurangbranschen. // Stödet ser snyggt ut på den putsade politikerfasaden, men när man synar sömmarna är systemet i grunden ett fuskbygge och gynnar inte de som är Sveriges hårdast arbetande grupp – småföretagarna. Den fråga som kringgärdar julefriden som ett mörkt dystopiskt täcke över landets matkreatörer kvarstår. Vad har de gjort för att förtjäna att offras på pandemins altare?, skrivs det som avslutning i debattartikeln.