Tjäder fick nog – ska satsa på bryggeriet

BIldspel

Bild 2 av 3

Kroatorpet ligger vackert med utsikt över Vättern. Inom kort är den ute till försäljning.

Kampen mot hembygdsföreningen blev för mycket för Magnus Tjäder och Ölbryggeriet. Nu säljer han sin restaurang och satsar bara på bryggeriet.

Beernews berättade i somras om Magnus Tjäder och hans problem med hyresvärden, som är Huskvarna hembygdsförening. Föreningen hävdade att ölbryggning inte var tillåtet i lokalen enligt kontraktet och ville ta till rättsliga åtgärder. I november hölls en förberedande förhandling, men innan ärendet blir klart har Tjäder bestämt sig. Han säljer restaurangen Kroatorpet, som senaste tiden haft namnet Ölbryggeriets Brasseri, och flyttar bryggeriet till en ny lokal.

Efter nyår blir det bara fokus på bryggning för Tjäder, som drivit Kroatorpet i tio år och bryggt öl sedan 2015.

– Det blir en stängning som inte är på mina villkor och det känns tufft. Men den här processen har tagit på mig. Det är fullt upp med att driva ett litet företag och jag orkar inte längre, säger han.

Restaurangen kommer ut till försäljning inom kort, och Tjäder har öppet för sista gången på fredag. Då blir det en avslutande after work, troligen med en hel del besökare.

– Vi har haft massor med folk varenda kväll. Men det har aldrig varit någon fylla. De som varit här är barnfamiljer och medelålders personer som haft det trevligt. Men nu är det slut med de kvällarna.

Rättegången är planerad att hållas under våren. Men eftersom hembygdsföreningen vill ha Tjäder avvisad och han nu väljer att flytta ut själv, återstår att se vad som händer med det rättsliga efterspelet. I sin stämning krävde hembygdsföreningen också bland annat att Tjäder skulle stå för alla rättegångskostnader.

I stället satsar han efter nyår enbart på sitt bryggeri. Tjäder kommer att dela lokaler med Wetterstadens Bryggeri i Hook söder om Jönköping. Där börjar han i liten skala med sitt bryggverk på 100 liter.

– Jag har bara hunnit tänka på försäljningen av restaurangen. På sikt vill jag expandera, men jag vet inte hur det ska se ut, säger han.

Det fanns planer på att uppgradera bryggeriet medan utrustningen fortfarande fanns i restaurangen, men det lades på is när hembygdsföreningen började sin process.

Tjäder är bosatt i Mullsjö och där har han en del kunder till sina öl. Han hoppas också på att komma in på flera ställen i Jönköping och i april kommer de två första ölen på Systembolaget.

Då är det bara bryggeriet som gäller och förhoppningsvis är restaurangen såld.