Bryggde öl – nu tas han till domstol

Magnus Tjäder drev bryggeri i sin restaurang och bryggde öl i köket. Det ville hyresvärden stoppa och snart möts parterna i en domstolsförhandling.

Tjäder drev det som först hette Kroatorpet och sedan bytte namn till Ölbryggeriet i Huskvarna. Men hembygdsföreningen, som var hyresvärd, gillade inte att det bryggdes öl och ville stoppa det.

– Jag gick till min advokat direkt då och sade att jag ville därifrån, säger Tjäder.

När det sedan kom ett reportage i Jönköpings-Posten fick hembygdsföreningen vatten på sin kvarn. På en av bilderna syntes nämligen Tjäder när han bryggde öl i köket.

– De hade skrivit om alla bryggerier i Jönköping och bilden var tagen innan de ville stoppa mig. Men det publicerades efteråt, säger Tjäder.

Hembygdsföreningen drev ändå frågan vidare och torsdag 26 april möts de båda partnerna i tingsrätten. Det blir ett beslut som blir viktigt för Tjäder, även om han redan sagt upp personal, flyttat ut och numera brygger sin öl i Hook, söder om Jönköping.

– Om jag vinner kan jag sälja restaurangen, om jag förlorar blir jag av med kontraktet och det skulle slå väldigt hårt mot hela min familj om jag förlorar.

I diskussionerna inför förhandlingen har det varit olika diskussioner, men nu har hela frågan bantats ned till att handla om ifall Magnus Tjäder har bryggt öl efter att hembygdsföreningen sade nej till det.

– Jag är tämligen säker på att jag vinner det här. Men man vet aldrig, det blir ändå en oro innan det har fallit en dom, säger Tjäder.