Tillförsikt och försiktig tillväxt i USA

Den amerikanska intresseorganisationen Brewers Association, som representerar små och oberoende amerikanska hantverksbryggerier, har tillkännagivit den årliga produktionsstatistiken för den amerikanska hantverksölsindustrin. Eftersom USA går i bräschen för hantverksölsindustrin är det här intressant läsning även i Sverige.

Brewers Association (BA) konstaterar i sin årsrapport att hantverksölsbranschen i USA fortsätter att växa och utvecklas, även om vissa trender visar på en mättad marknad. År 2023 nådde antalet amerikanska hantverksbryggerier, inklusive bryggpubar, rekordhöga 9 761 stycken. Totalt fanns 9 906 bryggerier i landet. Under året hade det startat 495 nya bryggerier, medan 418 mäskade in för allra sista gången.

 

Även om antalet nyöppningar minskade för andra året i rad, visar branschen enligt BA motståndskraft med relativt låga stängningsfrekvenser på omkring fyra procent. Antalet sysselsatta inom hantverksölbranschen ökade till 191 421 personer, vilket är en ökning med 1,1 procent jämfört med 2022. Trots en minskning i produktionen av öl med 1,0 procent jämfört med 2022, ökade marknadsandelen för små och oberoende bryggerier till 13,3 procent. Det beror delvis på mindre nedgångar i produktionen jämfört med den totala ölmarknaden. Försäljningen ökade i ekonomiska termer genom prishöjningar och större direktförsäljning till kunder.

 

Bart Watson, Brewers Associations Vice President of Strategy och Chief Economist, understryker branschens anpassningsförmåga till föränderliga marknadsförhållanden.

 

– Många bryggerier fokuserar på sina affärs- och varumärkesstrategier för att förbli konkurrenskraftiga. Trots intensiv konkurrens även inom branschen finns det fortsatta framgångssagor och tillväxtmöjligheter för starka varumärken, oavsett företagens storlek eller lokalisering. Hantverksbryggerierna anpassar sig och är ständigt redo för nya innovationer.

 

Vilka är då de största hantverksbryggerierna i USA? Här kan det vara på sin plats att poängtera att i USA är det inte så mycket storleken på bryggeriet som avgör om du är ett hantverksbryggeri utan snarare ägandet. För att klassas som hantverksbryggeri får man max producera sex miljoner US barrels vilket motsvarar ungefär 950 miljoner liter och mer än 2,5 gånger så mycket som Sveriges största bryggeri Spendrups producerar. Därtill, vilket är den faktor som i störst utsträckning gör att bryggerier inte kan kalla sig för ett oberoende hantverksbryggeri, får inte mer än max 25 procent av företagets aktier ägas av ett företag som inte själva är ett hantverksbryggeri.

Här är listan:

 

10. Athletic Brewing Company

På tiondeplats hittar vi ett bryggeri som gjort en enorm resa på bara några år. Det grundades så sent som 2017 och brygger enbart alkoholfri öl! Då och då hittar man ölen även i Sverige.

 

9. Monster Brewing

Du har säkert sett energidrycken Monster. I USA gör företaget även Hard seltzer och te. Och de gör det i sådan omfattning att de är det nionde största hantverksbryggeriet i USA.

 

8. Brooklyn Brewery

På åttonde plats hittar vi ett med svenska ögon välkänt bryggeri, Brooklyn Brewery. I Sverige distribueras företagets öl av Carlsberg vilket ger en stor spridning på krogar av välkända öl som Brooklyn Lager och Brooklyn East India pale ale.

 

7. Artisanal Brewing Ventures

Artisanal Brewing Ventures har en rad olika bryggerier under sina vingar. Kända varumärken som Southern Tier, Victory, Six Point och Bold Rock ingår alla i koncernen.

 

6. Tilray Beer Brands

Företaget har genom uppköp ökat sin marknadsandel och ställning bland amerikanska bryggerier. Under 2023 förvärvades en rad mindre bryggerier från självaste Anheuser-Busch. Bryggerierna kanske inte är de mest välkända i Sverige, eller vad sägs om Shock Top, Breckenridge, Blue Point, 10 Barrel Brewing Company, Redhook och Widmer Brothers. Tilsammans med deras redan befintliga portfölj bestående av SweetWater, Montauk, Alpine och Green Flash placerar sig företaget på sjätteplats på listansöver USA:s största hantverksbryggerier.

 

5. The Gambrinus Company

Icke att förväxla med ölet Gambrinus som tillverkas av ett tjeckiskt bryggeri. Amerikanska The Gambrinus Company grundades 1986. Företaget har två bryggerier. Det anrika Spoetzl Brewery grundat i Shiner i Texas 1909 och the Trumer Brewery grundat 2004 i Kalifornien. Det sistnämnda brygger ölet Trumer pils som normalt tillverkas i Österrike men bryggs av Gambrinus för den amerikanska marknaden.

 

4. Duvel Moortgat USA

Ölet Duvel känner de flesta till. I koncernen ingår även en lång rad välkända bryggerier som exempelvis Chouffe, Liefmans, Firestone Walker, Boulevard, Bernard och många fler.

 

3. Sierra Nevada Brewing Co

Grundat 1979 av hembryggarna Ken Grossman och Paul Camusi i Chico, Kalifornien, ses bryggeriet som en av de första pionjärerna av amerikansk hantverksöl. Bryggeriets Sierra Nevada Pale ale har under många år varit USA:s mest sålda, och väldistribuerade, hantverksöl.

 

2. Boston Beer Co

Även Boston Beer Company är ett av bryggerierna som varit med ”sedan allra första början” av craftbeer-kulturen. Bryggeriet är nog mest känt för varumärket Samuel Adams. Förgrundsfiguren Jim Koch var med och startade bryggeriet 1984 som sedan dess gjort många legendariska brygder så som det en gång starkaste ölet i världen: Samuel Adams Utopias.

 

1. D. G. Yuengling and Son Inc

Listan toppas av Yuengling. Vilka, säger kanske du? Och, ja trots att bryggeriet är USA:s största oberoende bryggeri så är det inte särskilt välkänt i Sverige.
Bryggeriet grundades av en tysk immigrant redan 1829 och är det äldsta verksamma bryggeriet i USA, och också det största hantverksbryggeriet, sjunde största av alla bryggerier, och det största helamerikanskt ägda.

 

Läs också:

• Sju amerikanska bryggerier på turné

• Här är USA:s tio hetaste nya bryggerier