Här är USA:s tio hetaste nya bryggerier

Har du druckit öl från något av USA:s tio hetaste nya bryggerier? Det är tidningen USA Today som genom en tillfrågad expertpanel tagit fram en lista på spännande nya bryggerier som varit verksamma på marknaden under högst tre år.

Med tanke på att det i USA öppnar hundratals nya mikrobryggerier varje år så är det ett gediget jobb att ha koll på alla. Men USA Today lyckades. Och när listan väl var klar fick tidningens läsare rösta på sina favoriter. De bryggerier som fick flest röster utsågs till USA:s hetaste nya bryggerier.

 

Här är en sammanfattning av resultatet som USA Today presenterade i mars:

 

Nr 10 – El Sueñito Brewing Company – Bellingham, Washington

Nystartade El Sueñito Brewing Company beskrivs som ett välkommet tillskott till det redan fina utbudet i norra Washington, nära den kanadensiska gränsen. De mexikanska grundarnas mål är att kombinera craftbeer med genuin mexikansk mat och kultur. På menyn finns traditionell mat som tamales kombinerat med kreativa brygder såsom Dulce Muerte, vilken beskrivs som en horchata milk stout.

 

Nr 9 – New Origin Brewery – Asheville, North Carolina

Bryggeriet New Origin är ett barn- och hundvänligt taproom med en stor ölträdgård. Till ölen kan du äta en pizza från den 800 grader varma vedugnen som finns i en foodtruck på området. Förutom massor av olika öl satsar de även på ett stort utbud av hard seltzers välmatade med tropiska frukter.

 

Nr 8 – El Diablo Brewing Co. – Greensburg, Pennsylvania

Även El Diablo kör på det välprövade konceptet med öl och finpizza. Men serverar även street food som tacos och kyckling. Bryggpuben har en stor matsal med skönt häng och uteservering när vädret tillåter.

 

Nr 7 – Turner Häus Brewery – Chicago, Illinois

I södra Chicago ligger ett familjedrivet , ”black-owned” bryggeri som döper alla sina öl efter namn på kvinnliga släktingar. Särskilt uppskattad ska den eklagrade körsbärssaisonen Eliza, döpt efter familjens stora matriark, vara.

 

Nr 6 – Funkytown Brewery – Chicago, Illinois

Funkytown Brewery är det prisade resultatet av tre vänners gemensamma kärlek till hembryggning och området Oak park i Chicago. Här går ölbryggning och hiphop hand i hand. Deras imperial stout öl, Black is beautiful har dessutom tagit sig in på Chicaco Bulls hemmaarena The United Center så alla basebollfans kan få något annat än blaskig lager till matchen.

 

Nr 5 – Lesser-Known Beer Co. – Winston-Salem, North Carolina

Lesser-Known är bryggeriet som gärna stannar under radarn. Men deras arbete med att lyfta fram ölstilar som de anser bortglömda, råvarufokus och noggranna processer har gett dem den uppmärksamhet de förtjänar. I deras bryggeri i Winston-Salem kan du få ett glas tjeckisk mörk lager direkt från serveringstank eller njuta av deras dagsfärska ofiltrerade IPA. De lägger också mycket vikt vid servering och renlighet så alla ölkonnässörer kan förvänta sig inget annat än toppklass på serveringen.

 

Nr 4 – The Outskirts Brewing Co. – Selah, Washington

Bryggeriets motto är “First class for the working class”. Beläget i en rustik gammal lada serverar man en uppsjö av olika ölstilar och såväl klassisk pubmat som gourmetversioner av densamma. Eller hur låter det med en bisonburgare till ipan? Bryggeriet är beläget precis bredvid Yakima River i den ganska sömniga staden Selah i den välkända humleregionen Yakima.

 

Nr 3 – Lost Elephant Brewing Company – Elmer, New Jersey

Det pyttelilla ladugårdsbryggeriet har tagit sitt namn från en känd träskvandringsled i New Jersey som i sin tur fått namnet av en förrymd cirkuselefant. Den 200 år gamla ladan är rustikt och med rejält av karaktär. Stället ger mycket vibbar till en klassisk speakeasy, alltså ställen som sålde hembränd alkohol under förbudstiden.

 

Nr 2 – Project 9 Brewing Company – Seattle, Washington

Barn och hundar är inga konstigheter på ölställen i USA. Ett av alla dessa ställen är Project 9. I deras industrilokal i Seattle kan du äta italienska smörgåsar från en foodtruck samt dricka öl från någon av de dussin kranar med egen öl som bjuds och som ständigt roteras.

 

Nr 1 – Seedz Brewery – Union Pier, Michigan

Det talas mycket om västkust och östkust när man nämner öl och USA. Men faktum är ju att det finns bryggerier i mitten också. Detta bryggeri i mellanvästern slipper att bli överskuggade av sina kustnära kollegor. På kort tid har de lyckats dra stora mängder besökare till den lilla byn Union Pier med endast 600 invånare. De använder lokalt odlad malt och humle och de har specialiserat sig på en perfekt servering av ölen. Här tar det 5–7 minuter att hälla upp en perfekt slagen pint med tjeckisk eller tyskinspirerad lager. Men uppenbarligen verkar den vara värd att vänta på.

 

Många av ställena är bryggpubar så det kan vara svårt att få tag på ölen i Sverige – men det kan vara värt att lägga namnen på minnet om man skulle råka ha vägarna förbi.