4 mat- & ölfestivaler i Sommarsverige

Mat- och dryckeskombinationer är ett stort intresse för många. Den här veckan tipsar Beernews om fyra kombinerade mat- och ölfestivaler som är perfekta att besöka för alla som är på resande fot i Sverige under sommaren.

 

HABOFESTIVALEN

25 maj – Spinnet, Habo

Om man har vägarna förbi Vätterns sydvästra hörn sista lördagen i maj så ska man passa på att besöka Habofestivalen. I det gamla ullspinneriet i Habo, strax norr om Jönköping, drivs idag ett allaktivitetshus och kulturcentrum och där arrangeras en mat- och ölfestival där det utlovas delikatesser från lokala och regionala mathantverkare med inspiration från naturens mångfald. Festivalen har “smaka det vilda” som sin slogan och på programmet står bland annat viltlunch lagad av Sandlunds Matglädje. Middagsmenyn är signerad Hvildmarken och serveras med hantverksöl från Wetterstadens Bryggeri och vin från Vistakulle Vingård. Senare på kvällen blir det feststämning och livemusik med Östvalls Trio och underhållning från lokala artister.

Deltagande bryggerier: Wetterstadens Bryggeri, Röttle Bryggeri, Gagnef Brewing, Idlewild Brewing Co, Krypta Brewing, Hjo Ölbryggeri, Qvänum Mat och Malt med flera.

habofestivalen.se

 

BREKERIET BAR

29 juni – Kvarteret Erikstorp, Landskrona

Helgen efter midsommar bjuder bröderna Ek och deras bryggeri Brekeriet tillsammans med restaurangen Kvarteret Erikstorp in till kalas. Ett festligt samarbete som man har genomfört tillsammans fem gånger tidigare. Här kan man slå sig ner vid ett av borden i den lummiga trädgårdsmiljön och njuta av allt från italiensk antipasti, risotto och napolitansk pizza till cheeseburgare, schnitzel och pokebowls. Samtidigt finns det gott om svensk hantverksöl och cider att köpa av Brekeriets inbjudna vänner som är på plats under kvällen. Det här kommer dock att bli den sista upplagan av Brekeriet Bar, så passa att säkra din plats och boka bord om ni planerar ett besök vid kalaset i Landskrona.

Deltagande bryggerier: Brekeriet, Rocket Brewing Co, Fruktstereo, Chad Beer, Elmeleven, Nerd Brewing, Remmarlöv Gårdsbryggeri, Pomologik, Perfectly Squared Brewing med flera.

brekeriet.se

 

SMAKFESTEN, ÖSTERSJÖFESTIVALEN

17–20 juli – Näsviken, Karlshamn

Som en del av Östersjöfestivalen i Karlshamn arrangeras Smakfesten. Festivalen inleds redan på onsdagen med Friends & Flavors Beer & Wine Festival med ölprofilen Robert Andersson i spetsen. Där kommer det serveras öl från lokala bryggerier, vin från lokala vinimportörer samt Friends And Flavors berömda fiskburgare. Smakfesten pågår under hela festivalen och konferencier på scenen är den välkända kokboksförfattaren och tv-kocken Lisa Lemke. Programmet kommer bjuda på både matinspiration och underhållning, allt med fokus på hållbarhet, kvalitet och passion för mathantverket.

Deltagande bryggerier: Brygghus 19, Prophecy Brewing med flera.

ostersjofestivalen.se

 

THIS IS HOW BEERFEST

2–3 augusti – This Is How, Piteå

Även längre norrut i landet väntar öl- och matfest när This Is How bjuder in kompisbryggerier och slår till med festival utanför sitt bryggeri i Piteå. Det norrländska bryggeriet har länge haft en stark koppling till street food genom sina taprooms kallade Taps&. På sommarens festival kommer man att servera mat från alla Taps&-menyerna, så räkna med tacos, barbecue och pizzaslajsar i kombination med hantverksöl från både svenska och utländska bryggerier. Festivaldagarna kommer också att bjuda på livemusik och för den som känner att det spritter lite extra i benen arrangeras löptävlingar. Håll ögonen öppna och riktade mot This Is Hows flöden, där det inom kort kommer dyka upp mer detaljerad information om deltagande bryggerierna är och annat spännande som händer under festivalen.

thisis.how

 

Läs också:

Hyllie bjuder in till sin sommarhöjdpunkt

Bustads schysstare ölfest en succé

Hej, hallå Johan Petersson…

 

Förra veckans lista: 

• 4 öl med allt för låga betyg på Untappd