4 öl med allt för låga betyg på Untappd

Älska eller hata det, men appen Untappd är en viktig del i marknadsföringen för många bryggerier. Bra betyg betyder ofta stort genomslag hos konsumenterna. Men vad är det egentligen som betygsätts?

Kulturen kring Untappd, med dess ”tickande”, har skapat en särskild subkultur. Många användare nöjer sig med att köpa, eller kanske till och med bara smaka, några centiliter av ett öl och inte sällan är det viktigare att checka in ett öl för första (och enda) gången, än att köpa ett öl man vet att man gillar.

 

För många bryggerier har det därför blivit ett måste att pumpa ut nya öl, som ofta är förvirrande lika, men med olika etiketter och namn.

 

Ska man göra en snabb sammanfattning av vad som ger höga betyg är ölets exklusivitet och svårtillgänglighet ofta en faktor. Klassisk hype likaså. Ju dyrare, desto godare gäller också ofta. Och förstås ett högt ABV. Faktum är att bara tre av Untappds 50 högst rankade öl ligger på under 11 procent.

 

IPA, i synnerhet neipa, dipa och tipa, från de mest omtalade men svåråtkomliga amerikanska bryggerierna hör till de som ofta får höga betyg. Också imperial stouts från dito bryggerier. Men även exklusiv belgisk lambic har nästan alltid höga betyg. Traditionella stilar, oavsett om de har sitt ursprung i Storbritannien, Tyskland eller Tjeckien, har ofta lägre betyg – och, inte oväsentligt, lägre alkoholhalt och pris.

 

Sammanfattningsvis kan konstateras att Untappd således blir mer av ett rankingsystem över vilka ölstilar tickers gillar, än ett särskilt gångbart kvalitetsindex över hur gott och välgjort ett särskilt öl är.

 

Här är fyra öl på Untappd med närmast skrattretande lågt medelbetyg, både rent övergripande men även sett till kvaliteten inom stilen de representerar – tycker vi!

 

1. BRASSERIE DUPONT – SAISION DUPONT

Många saisonentusiaster skulle hävda av Saison Dupont är både det viktigaste och bästa exemplet av den rustika, men ofta misshandlade, stilen. Att det mest arketypiska ölet av dem alla i sin stil, endast har 3.69 i medelbetyg skvallrar definitivt om att saison inte är någon av Untappd-användarnas favoritstilar.

 

2. EAST LONDON BREWING COMPANY – FOUNDATION BITTER

Klassiska brittiska ölstilar brottas med att en högljudd minoritet ölälskare hävdar att det är de bästa stilarna, vilket irriterar de som söker ”stora smakexplosioner”. Brittmobben är inte lika frekventa användare av Untappd som hazy- och pastry-gänget, och det märks. Få öl i klassiska brittiska stilar kommer över ett medelbetyg på 3,5. Foundation Bitter, ett öl som lyckas med konststycket att vara en utmärkt klassisk bitter med en modern nyzeeländsk twist, har medelbetyget 3.41 från knappt 7 000 apptyckare.

 

3. AECHT SHENKERLA – RAUCHBIER MÄRZEN

Rököl är förvisso inte en särskilt bred stil för allmänheten, men, att världens mest klassiska rököl – och det mest hyllade och plagierade ölet inom stilen, har ett medelbetyg på 3.48 skvallrar möjligen om en viss historielöshet och konformism hos många Untappd-användare.

 

4. NÄRKE KULTURBRYGGERI – BÖHMISK PILSNER

”I branschen” väljer många traditionella tyska och tjeckiska lager- och pilsnerstilar när de ska nämna sina favoritöl. Men det ger sällan genomslag på Untappd. Precis som med de brittiska stilarna tycks smakerna vara för subtila för många paletter. När ett svenskt bryggeri, Närke, slår till med en tjeckisk pilsner i världsklass, renderar det i medelbetyget 3.46, det trots att bryggeriet har en andra internationella likeraketer i sina exklusiva, dyra och alkoholstarka Stormaktporters.

 

Förra veckans lista: 

• 4 ytterst tveksamma PR-idéer