”En magisk ö på en ambivalent plats”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Mikkeller Airport Bar på Kastrup.

Flygplatser har ofta något magiskt över sig. Men även något ångestfyllt. En plats där tid och rum löses upp, en evig transitzon mellan avfärd och ankomst, där förväntan, glädje, olust och resfeber blandas med varandra.

 

Det är kanske därför flygplatsölen har en stark plats i så mångas hjärtan. En öl på en flygplats erbjuder en paus, markerar starten på något, eller avslutningen på en minnesvärd resa. Och kanske njuter vi svenskar lite extra av flygplatsölen då flygplatsen blir en frizon från strikta regler och moraliserande förmaningar. Vi kan ta en öl oavsett vad klockan är, då flygplatser inte behöver följa regler om serveringstider. Det medför en ovanlig, närmast anarkistisk känsla för oss svenskar.

 

För de flesta är valet av flygplatsöl av underordnad betydelse, eftersom det inte handlar om vad det smakar utan är en symbolisk skål för något som väntar på andra sidan gaten. En del menar till och med att flygplatsölen SKA vara en sunkig stor stark.

 

Men det där är förstås inte sant. Om man är intresserad och bryr sig om öl, då kan en metallisk anonym industrilager vara otroligt deppig och fungerar inte alls som en positiv stämningshöjare. Många av oss har därför aktivt valt att ställa oss utanför den starka folkrörelsen av flygplatsöldrickande. Snobbigt har vissa av oss undrat hur folk kan dricka den där sunkiga ölen klockan 06:30 på morgonen.

 

Det här var något som Mikkel Borg Bjergsø tog fasta på när han 2018 öppnade Mikkeller Airport Bar på Kastrup i Köpenhamn. Han ville att även flygplatser skulle kunna leverera en bra ölupplevelse. När man väl besöker baren inser man att draget var briljant då den möter ett behov och en lucka på marknaden.

 

Baren ligger i ett stråk mellan terminal A och B. Den är formad som en oval ö där gäster kan välja att se på varandra eller på världen som rusar förbi. Här sitter inte enbart den arketypiska craft beer-personen. Här sitter det äldre paret och kontrollerar sina boardingkort samtidigt som de dricker en Beer Geek Breakfast, ett par väninnor visar upp klädinköp för varandra parallellt med sippandet på hazy IPA och en ensam kvinna dricker Hill Farmsteads Saison, samtidigt som hon är djupt inne i sin bok. Det är precis som det ska vara och man inser kraften i platsen – hit hittar de redan initierade, men hit kommer även nya konsumenter som råkar passera och som får något nyfiket i blicken när de ser de många kranarna och flaskorna.

 

På tavlan i baren listas 21 fatöl och ett par hundra flaskor och burkar uppvisar en bredd från enklare lageröl till verkliga rariteter. Du kan dricka på plats men även köpa med dig öl hem.

 

Vi som tidigare valde att ställa oss utanför den stora rörelsen flygplatsöldrickare har en alldeles egen flygplatsbar att längta till. Det tidigare missnöjda ”åh nej” byts ut mot ett ”yes!” när högtalarna ropar ut förseningar på anslutningsflyget.

 

Förra veckans ölställe: 

• “Puben du önskar att du var granne med”