Intensiv ölhelg i Göteborg

För den ölintresserade väntar en intensiv helg i Göteborg. Idag öppnar Sveriges Oberoende Bryggeriers ölcontainer på Stigbergets Ringön och på lördag är det dags för “Batch 7” av Hakets Ölfestival.

 

Sveriges Oberoende Bryggeriers rullande ölcontainer har under de senaste åren turnerat runt i landet. Efter en rejäl uppgradering inför förra säsongen på Spritmuseum i Stockholm, öppnar containern idag fredag på Stigbergets Ringön i Göteborg. Containern är en rullade ölbar med 15 kranar som ska servera öl från medlemsföretagen i Sveriges Oberoende Bryggerier. Robert Andersson, kommunikatör på föreningen, förklarar syftet:

 

–Det är ett bra sätt att visa upp våra medlemmar och få dem att synas mer på platser där de normalt inte syns, och det blir en chans att berätta om vår förening och de frågor vi driver.

 

Containern kommer att stå på Stigberget Ringön i fem veckor, och Nils Hultkrantz från Stigberget beskriver hur de kommer arbeta med den:

 

– Vi kommer att ha ett nytt bryggeri varje dag vi har öppet, och varje bryggeri tar med sig fem öl som de serverar. När nästa bryggeri kommer kan det finnas kvar öl från tidigare bryggeri, så vi räknar med att ha runt tio kranar som kontinuerligt rullar.

 

Totalt kommer cirka tio medlemsbryggerier att visa upp sig i containern på Ringön. Bustad Brewing från Lidköping inleder containerns Ringövistelse under fredagen.

 

– Det blir italiensk och tysk pilsner, kettlesour, west coast-IPA samt saison alternativt en rislager, det beror på om jänkarkranarna klarar av min välkarbonerade saison, säger David Bustad och skrattar.

 

På lördag är det dags för Beerium från Surte att inta containern. Stigbergets Ringön ligger på Stålverksgatan 2 och har öppet 16-22 idag fredag och 12-22 på lördag.

 

Men det händer mer i Göteborg under helgen. Under lördagen är det dags för Hakets Ölfestival som nu är inne på sin sjunde omgång. Vi frågade Cattis Ledius hur det kändes inför festivalen och om folk var festivalsugna igen:

 

–Ja, men vi hade ju fullt upp även förra året, samtidigt är vår festival inte som alla andra, det är mer som en större hemmafest.

 

Och till skillnad från föregående år är något färre lokala göteborgsbryggerier med. 

 

– Ska de vara med så får de anstränga sig och komma med lite nyheter. Vi vill ställa högre krav och har märkt genom åren att flera bara kollar vad de har för öl hemma och tar med det. De har varit lite bekväma. 

 

Cattis sparar inte på krutet, hon tar ny sats: 

 

– Det är fan inte en matfestival med vanliga svennebanan som kommer dit för att äta tacos och langos. Det är inte jättefräscht att komma med tre ljusa lageröl.

 

Festivalen är uppdelad i två pass (12-16 och 17-21) och är i princip slutsåld. Deltagande bryggerier är:

 

BarlindBeer – Björkö, Göteborg

Fermenterarna – Göteborg, Sverige

Vega Bryggeri – Göteborg, Sverige

Rörö Öl – Sverige

AKiA – Kungsbacka, Sverige

Bustad Brewing – Lidköping, Sverige

Illbatting – Gävle, Sverige

Nynäshamns Ångbryggeri – Sverige

Proton Brewery – Dalsjöfors, Sverige

Brekeriet – Landskrona, Sverige

Malmö Brewing – Sverige

Malmö Meadery – Sverige

Freigeist Bierkultur – Stolberg, Tyskland

Demory – Paris, Frankrike

Brasserie du Pays Flamand & Wilde Leeuw – Blaringhem, Frankrike

Brasserie La Malpolon – Lavérune, Frankrike

Observatoriet – Voerladegård, Danmark

Christiania Bryghus – Köpenhamn, Danmark

Funky Fluid – Warszawa, Polen

Lehe Pruulikoda – Keila, Estland