”Genuin ölkärlek i hjärtat av Österlen”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Grisen & Draken i Brösarp.

För några år sedan hade det plötsligt slagit upp en servering på en ganska oansenlig parkeringsplats i Brösarp på skånska Österlen. Mat och dryck fick man från en foodtruck. Bord och stolar var av mycket enkel utformning. Ölutbudet var däremot långt över vad man kunde förvänta sig av både stället och platsen. Kunde det vara så att det var ölentusiaster som låg bakom det hela?

 

En ledtråd var att nämnda parkeringsplats låg vägg i vägg med Österlenbryggarnas bryggeri, och tittade man bara åt rätt håll kunde man se det fina Kaspar Schulz-bryggverket genom rutorna.

 

Stället blev mycket populärt och uppskattat av såväl barnfamiljer som äldre par och ölälskare. När sommaren tog slut och den säsongsöppna serveringen stängde, var vi många som hoppades att den skulle öppna igen följande sommar. Det blev bättre än så. Den närbelägna vägstationen, eller Backakrogen som den klassiska vägkrogen hette, hade slagit igen och stod nu utan arrendator.

 

Någonstans här kommer en gris och en drake flygande och landar strax bredvid parkeringen. Avståndet är inte mer än 100 meter – men skulle det gå att ta det befintliga konceptet in i en mer traditionell kroglokal?

 

Idag, ett par år senare, vet vi att det gick alldeles utmärkt. Grisen & Draken flyttade in på vägstationen och gjorde den till sin. Bord och stolar ställdes på plats, regnbågar och färgglada djur målades på väggarna och maten utvecklades till något ännu bättre. Ölen däremot var precis lika bra som innan, medan stämningen och personalen bjuder på samma genuina humor och humör, samt charmiga jargong som tidigare. Utsikten över de majestätiska Brösarps backar var dessutom strået vassare än den dammiga asfaltsyta som förut utgjort omgivningen.

 

Med det sagt, har du vägarna förbi dessa delar av östra Skåne ska du stanna till, äta en hamburgare eller en nachostallrik och ta in en kanna öl från Österlenbryggarna, eller något annat skånskt bryggeri. Här finns ofta öl från Klackabacken, Remmarlöv Gårdsbryggeri samt de importerade produkter som marknadsförs i Sverige av Österlenbryggarna, till exempel Weltenburger kloster. Skulle du, mot förmodan, inte vara ölsugen finns även eget Grisen & Draken-vin på flaska.

 

Närmaste krog med lika bra ölutbud är nog minst fyra-fem mil bort, vilket är enormt långt med skånska mått mätt. Men varför fly när man funnit något så här vackert?

 

Förra veckans ölställe: 

• ”En magisk ö på en ambivalent plats” – Mikkeller Airport Bar på Kastrup