Sju amerikanska bryggerier på turné

Sverige har länge varit en attraktiv marknad för amerikansk hantverksöl, och utgör idag sju procent av dess globala export. Den här veckan anordnar Brewers Association, en förening som representerar små och oberoende amerikanska bryggerier, ett evenemang i Stockholm och ett i Göteborg. 

 

Tidigare har Brewers Association i huvudsak fokuserat på den svenska marknaden genom att närvara vid Stockholm Beer & Whisky Festival med en monter där medlemsföretagen har presenterat sina produkter. Men i år, samtidigt som American Craft Beer Week firas över hela USA, introducerar föreningen en ny typ av evenemang i Sverige där bryggeriernas grundare och representanter finns på plats för att möta konsumenterna.

 

Evenemangen är ett samarbete mellan Brewers Association och importören TOMP Beer Wine & Spirits, som representerar de aktuella bryggerierna på den svenska marknaden. 

 

Bryggerierna och föreningens representanter, inklusive Lotte Peplow som är Brewers Association ansikte utåt i Europa, kommer att besöka barerna Bishop Arms på Odengatan i Stockholm och Haket i Göteborg. 

 

– Detta är vår första amerikanska hantverksölsturné. Det är en möjlighet att prova innovativa amerikanska hantverksöl som är exklusiva för Sverige samtidigt som man får lära sig mer om ölet direkt från bryggaren. Detta är det första evenemanget av sitt slag i Sverige, säger Lotte Peplow.

 

Bryggerierna som kommer till Sverige är bland annat tre amerikanska pionjärbryggerier som funnits sedan den tidiga amerikanska craft beer-vågen: Harpoon Brewery som grundades i Boston, Massachusetts 1986, Anderson Valley Brewing Company från Boonville i Kalifornien grundade 1987 och Long Trail Brewing Company från Vermont som startade 1989.

 

Två bryggerier från New York-området kommer också att delta – Captain Lawrence Brewing Co som startade 2006 och Bronx Brewery grundat 2010.

 

Revolution Brewing startade som bryggpub 2010 men har växt till Illinois största oberoende bryggeri. Det sjunde bryggeriet som kommer är UFO Brewing som startade 1998 och som är nu en del av  Mass Bay Brewing Company ihop med tidigare nämnda Harpoon och Long Trail Brewing Company.

 

American Craft Beer Week besöker:

• Torsdag 16 maj – The Bishops Arms Odengatan, Stockholm

• Lördag 18 maj – Haket, Masthuggstorget 5, Göteborg