Succébryggeriet ska ta små steg framåt

De är bäst i landet, men fortfarande väldigt små. Men nästa år hoppas Nerdbrewing på att få in öl på Systembolaget och att växa.

Fantombryggeriet Nerdbrewing har tagit Öl-Sverige med storm. I förra veckan berättade Beernews om att man rankas som bäst i Sverige av användarna på Untappd. Nyligen passerade man Omnipollo, som varit en stor inspiration för Nerdbrewing.

– När vi låg tvåa tänkte vi att vi aldrig kan gå om Omnipollo, men det gick visst. Dom gör en hel del galna imperial stouts precis som vi och har varit en inspiration för oss. Jag försöker få tag i de öl de släpper men det är inte alltid så lätt, säger Hannes Gruber.

Nerdbrewing hade sin premiär på Malmömässan 2015 och har än så länge en väldigt blygsam produktion. I år blir det ett par tusen liter men målet är att brygga mer på sikt.

– Jag har funderat på att gå ner i tid på mitt vanliga jobb som utvecklare. Men jag vill inte sluta helt med det, säger Gruber.

Under de inledande åren har Nerdbrewing bryggt sina öl hos South Plains i Malmö, men den senaste batchen är skapad hos Lilla Ölfabriken. Det ölet är en imperial brown ale med vietnamesiskt kaffe, ett öl som fanns i begränsad upplaga på festivalen Hoppabalooza i Malmö i somras. Där är förhoppningen att det ska bli fler samarbeten framöver.

– Vi har pratat om det och jag hoppas att det blir så. Där skulle jag vilja få till en lite mer kontinuerlig produktion, säger Gruber.

För svenska ölentusiaster är det en utmaning att få tag på öl från Nerdbrewing. Förutom en del festivaler i Skåne är ölen svåra att hitta. Några av ölen har släpps i web-butiken Boxbeers, men säljer slut väldigt snabbt.

Men Hannes Gruber vill producera mer öl och göra sin öl lite mer lättillgänglig. Ett av målen för nästa år är att få till åtminstone något släpp på Systembolaget.

– Det skulle vara kul att få ut någon eller några öl där. Jag vet inte hur många som har frågat efter var de kan köpa våra öl och om vi finns på Systembolaget, säger Gruber.

Någon jätteproduktion och någon heltidssatsning lär det alltså inte bli på bryggeriet, trots att man numera rankas som bäst i Sverige. Hannes Gruber är än så länge nöjd med att ha en liten produktion.

– Klart vi vill växa men det får ske långsamt, säger han.