Nu ska det äntligen bryggas i Landvetter

Det tog längre tid än de tänkt sig. Men nu är Wet Whistle Brewery äntligen i gång med sin produktion, om än i mindre skala än önskat.

Beernews berättade i somras om Wet Whistle Brewery, som ville satsa i ett garage i Landvetter men inte fick bygglov. Bland annat för att det fanns en oro hos grannarna för att det skulle bli mycket trafik och även att det skulle finnas en explosionsrisk.

Nu har gänget bakom bryggeriet fått sitt bygglov och kan därmed starta verksamheten i liten skala.

– Vi har haft planerna på att brygga i ett år och startade bolaget tidigt under året. Det har tagit längre tid än vi tänkt oss, säger Pontus Henningsson.

Bygglovet gick igenom efter att man sänkt produktionsplanen rejält. Målet från början vara att kunna brygga 300 till 400 liter i veckan. Nu kan det bara bryggas runt 40 liter per vecka i garaget. Det är givetvis inte en produktionstakt som man vill ha alltför länge.

– Det är ohållbart i längden. Men nu börjar vi där och så får vi se om vi kan sälja in våra öl på några ställen. Finns det ett intresse får vi leta efter en ny lokal och satsa större, säger Henningsson.

Under veckan bryggs den första batchen och till helgen är det en inofficiell invigning av bryggeriet tillsammans med vänner. De hoppas på att först hitta en lokal pub eller restaurang som vill köpa deras öl.

– Målet på sikt är att kunna leva på bryggeriet, även om det förstås är en lång resa dit. Det är viktigt att växa i rätt takt. Samtidigt vill vi ta rejäla kliv när vi väl satsar. Det är ingen mening med att bara ta små steg, det har vi lärt oss av flera andra bryggerier.

Henningsson blir den som kommer att lägga mest tid på bryggningen. Han föredrar belgiska ölstilar, är förtjust i saison samt tycker mycket om imperial stouts. Men det är inte säkert att det ska bryggas just de stilarna.

– De andra vill nog ha lite andra öl, som kanske säljer bättre. Ska vi leva på det här krävs det att vi gör öl som många vill köpa, säger Henningsson.