Stora bryggerierna tvekar om sänkt pris

Sänkt lägstapris för öl på Systembolaget har föreslagits. Men vill de största bryggerierna vara med på en sådan offert? Vi kollade hur man ser på saken.

För att kunna vara med på en offert som innebär att öl ska säljas för till exempel 6,90 kronor för 33 centiliter kräver bland annat en riktigt effektiv process och stort bryggverk.

När Systembolaget i sin lanseringsplan för 2020 föreslår att man ska släppa två öl för 6,90 kronor innebär det automatiskt att de allra flesta svenska bryggerierna inte är i närheten av att kunna få ekonomi i en sådan produkt.

Men även de största bryggerierna tvekar eller säger nej. Åbro Bryggeri i Vimmerby konstaterar att det inte är intressant för dom.

– Det går inte. Den stora skillnaden mellan Tyskland och Sverige är skatt och moms. I Tyskland är det 0,83 kronor jämfört med 5,15 kronor på en 33 centilitersburk Fem komma tvåan, konstaterar vd Henrik Dunge.

Fem Komma Tvåan är Åbros billigaste öl på Systembolaget med ett pris på 8,40 kronor per burk. Dunge ser också en skillnad när det gäller transporter som gör det omöjligt att sälja billigare öl på Systembolaget

– Det är högre distributionskostnader till Systembolaget än till Tyskland, då dessa kunder tar hela trailerbilar med hela pallar. 

Hos Carlsberg avvaktar man med att ta beslut.

– Vi har noterat detta när Systembolaget presenterade sin lanseringsplan. Om det blir verklighet i en offertförfrågan får vi ta ställning till det då, svarar tf kommunikationschef Peter Bodor på Carlsberg Sverige.

Spendrups har också sätt lanseringsplanen men avvaktar med ett beslut. Man konstaterar i stället att man står bakom Sveriges Bryggeriers förslag, där man i stället för prispress på öl föreslår en sänkt alkoholskatt för alla bryggerier.

Osäkert alltså om de största bryggerierna vill sälja öl på Systembolaget för 6,90 kronor. En sådan satsning skulle också kunna gå ut över de andra ölen som säljs billigt, men där man ändå har en bättre marginal.

Offerten kan också utformas så att även utländska bryggerier kan vara med.

Fotnot: Beernews har även kontaktat Kopparbergs Bryggeri men där inte fått något svar.