Systembolaget vill ha lägre lägstapris

Öl för 6,90 kronor på Systembolaget. Det ser ut att bli verklighet på Systembolaget nästa år. Ett av målen är att begränsa gränshandeln.

I dagsläget kostar det billigaste ölet på Systembolaget 8,40 kronor. Det är Åbros Fem Komma Tvåan som har det priset och totalt är det 19 öl på bolagets hyllor som kostar mindre än tio kronor.

Nu vill Systembolaget sänka priset ännu mer. Under nästa år är målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor.

– Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, kommenterar Systembolagets presschef Lennart Agén.

I den lanseringsplan som skickats ut till bryggerier framgår det att en av anledningarna till det låga priset är den gränshandel som finns från bland annat Danmark och Tyskland. Där säljs öl ofta till lägre pris än så, men då av privata aktörer som inte har det samhällsansvar som Systembolaget har i Sverige.

– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper och särskilt för ljus lager är priset en viktig faktor för kundnöjdheten. Därför har vi i lanseringsplanen med en ljus lager i lägre prisklass, konstaterar Agén.

Johan Håkansson, grundare av Ängöl i Kalmar och ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier är kritisk till att det blir billigare öl på Systembolaget.

– Systembolaget säger sig värna folkhälsan genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar. Att sedan efterfråga öl för 6:90 är dubbelmoral. Det är den billigaste alkoholen som är allra skadligast för folkhälsan, kommenterar han.

Beernews har pratat med flera av de större hantverksbryggerierna, som säger att de inte ens skulle kunna släppa en burk med kranvatten på Systembolaget för 6,90 kronor och få ekonomi i det. Kostnader för bland annat burkning, personal och transporter kombinerat med en alkoholskatt skulle kosta mer än så per burk.

Här är ölen som kostar under tio kronor på Systembolaget i dag.

Fem Komma Tvåan, 8:40 kronor. Produceras av Åbro.

Tuborg Guld, 8,90 kronor. Produceras av Carlsberg Sverige

Åbro Original, 8,90 kronor. Produceras av Åbro.

Sofiero Original, 8,90 kronor. Produceras av Kopparbergs.

Guldkällan (4,8 procent), 8,90 kronor. Produceras av Spendrups.

Svenskt Starköl, 8,90 kronor. Produceras av Åbro.

Fagerhult Export, 8,90 kronor. Produceras av Kopparbergs.

Zeunerts Original, 8,90 kronor. Produceras av Kopparbergs.

Dansk Fadøl, 8,90 kronor. Produceras av Kopparbergs.

Tuborg Grön, 9,10 kronor. Produceras av Carlsberg Sverige.

– – –

Småland, 9,40 kronor. Produceras av Åbro.

Åbro Export, 9,40 kronor. Produceras av Åbro.

Falcon Export, 9,90 kronor. Produceras av Carlsberg Sverige.

DAB, 9,90 kronor. Produceras av Radeberger Gruppe. Importeras av Galatea.

Holba Serak, 9,90 kronor. Produceras av Pivovar Holba. Importeras av Krönleins.

Hops District Pilsner, 9,90 kronor. Produceras av Vestfyen. Importeras av Stockholm Wine Importers.

TT, 9,90 kronor. Three Towns står som producent, ölet bryggs av Åbro.

Special Brew, 9,90 kronor. Produceras av Kopparbergs.

Guldkällan (5,7 procent), 9,90 kronor. Produceras av Spendrups.