Sveriges Bryggerier kräver sänkt ölskatt

Anna-Karin Fondberg vill se lägre alkoholskatt i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Sveriges Bryggerier menar att Systembolagets förslag om lägre lägstapris på öl är en tankevurpa. I stället föreslår man sänkt alkoholskatt.

De senaste dagarna har många engagerat sig efter att Systembolaget i sin lanseringsplan för 2020 föreslagit att de ska sälja öl för 6,90 kronor.
Nu reagerar även Sveriges Bryggerier. Vd Anna-Karin Fondberg ser gärna lägre ölpriser men då ska det komma av en lägre alkoholskatt och inte av ett lägre pris på de billigaste ölen med samma skattetryck som i dag. I en debattartikel hos Svenska Dagbladet förklarar hon tankegångarna.

– Förslaget har två stora problem. Dels underminerar Systembolaget sitt ansvar för den restriktiva alkoholpolitiken. Dels innebär det en prisdumpning och ett dråpslag mot svensk bryggerinäring.
Hon tycker i stället att det höga svenska skattetrycket på alkohol bör ses över.
– I stället borde regeringen se till hela bilden och se över nuvarande skattepolitik i relation till hur alkoholområdet förändrats.
Fondberg menar att det redan i dag kan ifrågasättas om vi har ett alkoholmonopol. Hon skriver att Systembolaget står för endast 65 procent av försäljningen. Minst 20 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion kommer från smuggling, egeninförsel och egentillverkning.

– En svensktillverkad öl köps för cirka 3 kronor i Tyskland. Detta är elefanten i rummet. Vi vet. Men det är faktiskt inte svårare än så: sänkt skatt på öl har både kriminalpolitiska och socialpolitiska fördelar. Det är det effektivaste sättet att minska smugglingen med allt vad den för med sig för elände. Och minskad smuggling medför i sin tur att Systembolaget ökar sin andel av alkohol som säljs i Sverige och på så sätt stärker sin legitimitet. Det tycker vi är ansvarsfull alkoholpolitik, skriver Fondberg.

UPPDATERING:

Debattartikeln finns nu också att läsa olåst på Sveriges Bryggeriers hemsida.